Nederlandse corona-strategie op een kruispunt

De nieuwe maatregelen volgen elkaar nu snel op. Was het beleid drie dagen geleden nog gericht op het stoppen van de verspreiding, nu rekent het RIVM op wijdverbreide verspreiding. Gaan we voor stoppen of vertragen?

Nederlandse corona-strategie op een kruispunt
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Dit artikel is een weergave van dit Twitter-draadje (ThreadReader).

Op woensdag 11 maart was het beleid gericht op stoppen van de verspreiding, zoals in China, Japan, Zuid-Korea en Italië. RIVM in het NRC: "We zitten nog steeds in de fase van inperking, dat wil zeggen dat we ervan uitgaan dat we het virus nog kunnen indammen".

De toon verandert. Vandaag in NRC: Ook het RIVM houdt er inmiddels rekening mee dat de helft van de Nederlandse bevolking de komende jaren Covid-19 krijgt, zegt directeur infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel.

In Engeland gaat het een stuk verder. Men houdt er rekening mee dat 80% van de bevolking ziek wordt, en een half miljoen mensen sterft. "Veel gezinnen zullen geliefden verliezen", zei Boris Johnson donderdag.

De Britse strategie is zo snel mogelijk groepsimmuniteit opbouwen, door bij voorkeur de sterke, jonge, gezonde mensen het virus te laten oplopen. Dus niet stoppen, maar vertragen en gecontroleerd z'n gang laten gaan.

De Engelse professor Ian Donald merkt over deze strategie op dat het sluiten van scholen en evenementen als een soort draaiknop gebruikt kan worden om de verspreiding te vertragen als dat gewenst is.

Deze strategie is risicovol om twee redenen.

Ten eerste weten we nog weinig van het virus. "We nemen 100% van de beslissingen met 50% van de kennis", zei Rutte. Word je wel immuun? Kun je worden herbesmet? Is er blijvende schade? Over beslissen onder onzekerheid schreven we eerder dit artikel.

Ten tweede is de dynamiek van de verspreiding makkelijk te onderschatten. We verspreiding is nu al veel verder dan je in de cijfers ziet, en zo'n exponentiële groei verrast vrijwel iedereen.

Supervoorzichtig of een gokje?

Het bekende plaatje van "flatten the curve" is mooi om het concept uit te leggen, maar ook gevaarlijk omdat de verhoudingen niet kloppen. De curve moet veel platter om het zorgsysteem op de been te houden.

Zelfs in gebieden met strikte en resolute maatregelen stromen de ziekenhuizen over (Wuhan, Italië). Laat staan als je on the fly denkt te kunnen bijsturen.

We staan daarom op een kruispunt.

  • Of we gaan (al dan niet expliciet) de weg op van Engeland, nemen een gokje, en accepteren de gevolgen als de draaiknoppen niet goed werken of te laat reageren.

  • Of we kiezen voor supervoorzichtig, of zoals Taleb zegt: "err on the side of caution".

Dat laatste betekent doen wat volgens de wiskunde van complexe systemen verstandig is: extreem verlagen van connectiviteit. Met inderdaad direct grote gevolgen voor mensen en bedrijven.

Extreem verlagen van connectiviteit betekent bijvoorbeeldscholen, openbaar vervoer, publieke voorzieningen dicht, oproepen om thuis te blijven, en zelfs isoleren van buurten. Een geweldige podcast met een mini-college over complexiteit staat hieronder.

Wat ze ook kiezen, doe wat de regering en het RIVM zeggen. Elke strategie vereist collectieve discipline. Wij burgers kunnen slechts hopen dat onze leiders de juiste keuzes maken!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.