Is dit het moment om bitcoin te kopen?

Een historisch slechte week in de financiële markten bracht ook bitcoin tot een spectaculair lage koers van nu rond de $5000. Koop als het bloed door de straten stroomt, maar is dit alles? Is dit hét moment om te kopen?

MarktBitcoin

Is dit het moment om bitcoin te kopen?
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het was een heftige week voor bitcoin en veel andere cryptovaluta. Met een genadeloze klap zakte bitcoin van zo'n $8000 op donderdag tot rond de $5300 nu. Op vrijdag zagen we in een korte crash zelfs even koersen onder de $4000.

Dit is niet het einde van bitcoin, zo schreven we gisteren al in dit artikel. Niet alleen bitcoin crashte, ook aandelen, grondstoffen en zelfs goud, zilver en obligaties beleefden een bloedrode week. Als men liquiditeit nodig heeft, dan gaat alles in de verkoop, ook bitcoin. Of misschien wel juist bitcoin.

Dat betekent ook dat de meeste technische analyse die je de afgelopen maand gezien hebt de prullenbak in moet. En dat is niet zo gek.

Technische analyse helpt je door op basis van historische gegevens aan verschillende scenario's een bepaalde waarschijnlijkheid te geven. Een crash naar $4000 was op basis van die historische gegevens een onwaarschijnlijk scenario, en toch is het zo gelopen.

Dan moet je doen wat je altijd doet als je scenario's geïnvalideerd worden, en dat is opnieuw kijken naar de data, en uitzoomen naar het grotere plaatje.

btc-2003-01-daily.png

Een grootse toekomst

Fundamenteel is er niets veranderd. Eerder beschreven we drie perspectieven op een grootse toekomst van Bitcoin, drie investment theses, en die zijn nog ongewijzigd:

Het ideële perspectief, waarbij bitcoin mensen beschermt tegen oprukkende surveillance en censuur door overheid en tech-bedrijven.

Het financiële perspectief, waarbij bitcoin een optie is op het falen van het huidige geldsysteem, een gok met gigantische upside.

Het technologische perspectief, waarbij bitcoin hét wereldwijde digitale geldsysteem wordt, het internet voor waardeoverdracht.

Vanuit een verschillende invalshoek kijken ze naar hetzelfde: de enorme potentie van deze revolutionaire technologie, met het vertrouwen dat de tienduizenden geniale geesten die er wereldwijd aan werken de talloze problemen en bezwaren zullen oplossen.

Als je hiervan overtuigd bent, en niet bang bent voor wat volatiliteit, dan is dit vermoedelijk een mooi koopmoment!

Een goed koopmoment

In het verleden hebben we verschillende manieren laten zien om te beoordelen of bitcoin nou relatief duur of goedkoop is, bijvoorbeeld met de EMA's op de dagkaart of de MA's op de weekkaart. De huidige koers ligt ruim onder de genoemde EMA's en MA's, het is naar die maatstaf een buitenkans.

Een vergelijkbaar instrument is de Mayer Multiple, die de huidige koers vergelijkt met de 200-daagse MA. Deze indicator was 88% van de tijd hoger dan nu, wat ook op een uitstekend koopmoment wijst.

Tot slot kijken we naar de on-chain metrics die we wel eens gebruiken om over de eerlijke prijs van bitcoin te praten. De realized price ligt nu op $5800, de fair value van ByteTree op $6600, en de stock-to-flow modelprijs op $8300. We zitten onder alle drie, en ook in dat licht zou bitcoin nu goedkoop zijn.

mayer-multiple-maart-2020.png

Bloed in de straten

Het citaat wordt toegeschreven aan de 18e eeuwe Britse edelman Baron Rothshield: "Koop als het bloed door de straten stroomt, zelfs als het je eigen bloed is". Hij wilde ermee zeggen dat hoe slechter het met de markt gesteld is, hoe beter de kansen worden.

Een uitgangspunt daarbij is natuurlijk dat je gelooft dat het ooit goedkomt. In deze redenering is de kans tenslotte het grootst vlak voor een bedrijf, land of munt failliet gaat.

Een indicator voor marktsentiment is de fear & greed index, die nu lager staat dan in december 2018 toen de bodem van de vorige bear market werd bereikt. Een prima moment, volgens Rothshield?

fear-greed-maart-2020.png

Kan het nog lager?

Bitcoin heeft nog nooit een wereldwijde recessie meegemaakt. Het eerste block van bitcoins blockchain verwijst naar de bailouts van de banken in de kredietcrisis in 2008. Je zou bitcoin kunnen zien als reactie op de vorige grote recessie.

We staan nu aan het begin van de volgende wereldwijde recessie. Niemand weet hoe de komende maanden er precies uit gaan zien, en wat dit betekent voor de financiële markten, het huidige geldstelsel en bitcoin.

Een crisis verloopt nooit voorspelbaar, en dat zal voor de coronacrisis niet anders zijn. Meer onstuimige beursweken liggen voor de hand, en het kan best zijn dat we nog lagere koersen gaan zien. Geen goed moment om met hoge hefbomen te handelen dus. En misschien is het handig om je aankoop te beperken tot een deel van je aankoopbudget. Bijvoorbeeld door de komende 3 maanden elke maand een stukje in te leggen.

Het belooft een wilde rit te worden, maar als bitcoin het overleeft en over 10 jaar nog bestaat, dan was dit zonder twijfel een geweldig instapmoment!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.