PlanB vertelt:

Vier redenen waarom Bitcoin’s stock-to-flow model werkt

Veel investeerders hadden Bitcoin’s stock-to-flow model nodig om het serieus te nemen. Toch blijft men verwonderd achter: hoe kan de prijs nog zó sterk stijgen? PlanB geeft 4 redenen waarom het model werkt.

Bitcoin

Vier redenen waarom Bitcoin’s stock-to-flow model werkt
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Onlangs schoof PlanB, de bedenker van het stock-to-flow model, aan in Off the Chain, de op cryptovaluta gerichte podcast van Anthony Pompliano. Daarin vertelt hij over zijn achtergrond en het moment waarop hij in Bitcoin begon te geloven. Net als andere professionele beleggers had hij een kwantificeerbaar model nodig om de potentie ervan serieus te nemen.

Maar zelfs dan blijft men verwonderd achter. Het model voorspelt grote prijsstijgingen, en dat leidt volgens de quant tot terechte vragen. Hoe kan het zo makkelijk zijn om nog aan een investering te verdienen? En waarom werkt het model?

1. Het meet schaarste

“In de eerste plaats werkt het model omdat het schaarste representeert”, vertelt PlanB. “Dat gebeurt op een gelijksoortige manier waarop dat voor goud gedaan wordt. En dat maakt het mogelijk de twee met elkaar te vergelijken, op eigenschappen zoals schaarste en marktkapitalisatie.”

Onderliggend hieraan is de uitspraak “hoe schaarser iets is, hoe waardervoller het zou moeten zijn”. En daarin ligt Bitcoins kracht.

Het idee is als volgt. In het protocol is vastgelegd dat er nooit meer bitcoins zullen zijn dan 21 miljoen. Ook de snelheid waarmee nieuwe bitcoins worden gemaakt ligt vast. Als mensen meer hun best gaan doen om bitcoins te minen, dan komen er niet meer of sneller bitcoins bij, maar dan wordt het netwerk veiliger.

Dat mechanisme zorgt ervoor dat bitcoin schaars is, net als goud.

PlanB heeft het verband beschreven tussen die schaarste en de totale waarde van bitcoin. Met dat model zijn voorspellingen te doen over de toekomstige waarde. Met name de waarde na de volgende halving in mei 2020 is interessant, omdat bitcoin dan ineens veel schaarser wordt, en de verwachte waarde dus ineens stijgt.

Let wel: het gaat hier om de modelprijs die ineens stijgt. In de praktijk laat het model de ruimte open voor de prijs om zowel onder als boven de modelprijs te laveren: coïntegratie. Je kan het inbeelden als een mechanisme waarbij twee variabelen – in dit geval Bitcoins prijs en schaarste – met een elastiek aan elkaar zitten.

Dit model wordt om deze reden pas écht op de proef gesteld na de volgende halving. Dan verdubbelt de stock-to-flow, en vertienvoudigt de modelprijs. De coïntegratie schrijft voor dat de koers uiteindelijk weer een keer boven de modelprijs moet komen. Als de koers in 2021, het jaar na de halving, niet boven de modelprijs van (dan) $100.000 is geweest, dan mag je volgens PlanB wel aannemen dat het stock-to-flow model bij het vuilnis kan.

Meer over het modelleren van de waarde van Bitcoin met schaarste lees je hier.

2. Het kwantificeert Bitcoins netwerkeffect

“Een andere reden dat het model goed kan werken, kunnen we zoeken in het sterke netwerkeffect van Bitcoin”, vervolgt PlanB. “Denk aan een toename van het aantal Bitcoin-ontwikkelaars, het aantal verkooppunten dat toeneemt waar je ermee kan betalen, het aantal investeerders dat blijft toenemen, de toegankelijkheid die beter blijft worden door de komst van meer exchanges en on- & offramps, de toename van financiële instrumenten gebaseerd op Bitcoin, enzovoorts.”

Trace Mayer heeft ooit zeven netwerkeffecten opgesomd die op Bitcoin van toepassing zijn en noemt zes thema’s – speculatie, verkopers, klanten, miners, ontwikkelaars, financials – die leiden tot de zevende: Bitcoin als wereldreservemunt. We schreven meer over dit onderwerp in het artikel ‘Winner takes all: Het netwerk-effect van Bitcoin’.

3. Centrale banken stuwen de prijs

PlanB vervolgt met het thema quantitative easing, in het Nederlanders vertaald naar kwantitatieve versoepeling of, vrijer vertaald, kwantitatieve geldverruiming. Het is een vorm van geldcreatie door een centrale bank en wordt beschouwd als een noodmaatregel om de stabiliteit van prijzen te vergroten. In de nasleep van de kredietcrisis en de eurocrisis is er door diverse centrale banken naar deze maatregel gegrepen en nog steeds draait de ‘geldpers’ overuren in een poging om onze economie te stabiliseren.

“De centrale banken hebben sinds de creatie van Bitcoin vele miljarden aan nieuwe dollars, euro’s, en yens in omloop gebracht”, vertelt PlanB. “Dit geld moet ergens naartoe, dat zie ik ook in mijn dagelijks werk terug. Er worden bijvoorbeeld staatsobligaties mee gekocht. Maar ook voor de aankoop van hypotheekschulden of aandelen.”

Het zou zomaar kunnen dat een deel van dat geld z’n weg vindt naar Bitcoin, vervolgt Plan B. “En dat bitcoin de toename van het geldaanbod in zekere zin representeert. Ik heb weleens getweet ‘dat de bitcoinprijs blijft stijgen zolang centrale banken blijven printen’. Daar zou wel wat waarheid in kunnen zitten.”

4. Bitcoin heeft ‘loyale aandeelhouders’

Als vierde en laatste reden gaat PlanB in op Bitcoins hodlers. Dat is een term die in de wereld van Bitcoin regelmatig wordt gebruikt en is een referentie naar de mensen die de munt door weer en wind in bezit houden. “Ze geloven in de achterliggende filosofie, wat er ook mee gebeurt”, vertelt PlanB. “Ze houden ze vast en helpen Bitcoin door crashes en dieptepunten heen. Bitcoin heeft die hodlers nodig om het effect van schaarste te versterken.”

Het is volgens PlanB te vergelijken met zeer loyale aandeelhouders van bedrijven. Als je als bedrijf een crisis doormaakt, zijn zij de mensen die niet direct verkopen. Hetzelfde is waar voor Bitcoin en dat fenomeen is misschien iets dat door het stock-to-flow model wordt gekwantificeerd.

Spraakmakend model

Stock-to-flow heeft serieuze aandacht gekregen vanuit allerlei hoeken. Voorvechters van sound money, zoals Stephan Livera die twee keer een podcast met hem maakte. Andere quants die het kritisch bekijken en erop verder bouwen. Grote namen uit de traditionele financiële wereld, zoals Willem Middelkoop en Raoul Pal.

Het leidt tot een situatie waarin het risico op de loer ligt dat het model als onomstotelijke waarheid wordt beschouwd. Hou in je achterhoofd dat het niet de vraag is óf het model gefalsificeerd gaat worden, maar wanneer.

Maar die kanttekening neemt niet weg dat het stock-to-flow model op dit moment de beste manier is om over de waarde van Bitcoin te redeneren. Het leidt bijvoorbeeld tot discussies over de efficiënte-markthypothese en de vraag of de komende halving al is ingeprijsd. Wat ons betreft de moeite waard om te volgen.

De hele podcast met Anthony Pompliano luister je hier, of klik hieronder simpelweg op afspelen:

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.