‘Bitcoin populairst in provincie Utrecht’

Handelsplatform SATOS heeft recent de gegevens van ongeveer 5.000 klanten onder de loep genomen. Wat blijkt? Bitcoin was begin 2020 het meest populair in de provincie Utrecht. Gegevens over het gemiddelde bestelbedrag zijn ook interessant.

MarktBitcoin

‘Bitcoin populairst in provincie Utrecht’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

In januari en februari van dit jaar heeft Bitcoin goede cijfers geschreven. Op 15 februari stond de waarde van 1 bitcoin maar liefst met 40 procent in de plus ten opzichte van de koers op 1 januari. Uit een rondvraag onder Nederlandse brokers bleek over de hele linie een sterk toegenomen interesse in de handel in cryptovaluta.

Utrecht snelste stijger

Het Nederlandse handelsplatform SATOS is nog eens de gegevens ingedoken op zoek naar opvallende patronen. De provincie Utrecht bleek begin dit jaar het actiefst en laat ook de sterkste groei zien. “Zo werden er vanuit Utrecht 32% meer bestellingen geplaatst in de eerste 50 dagen van dit jaar, ten opzichte van de eerste 50 dagen van 2019”, laat SATOS-medewerker Stijn Jager ons weten.

Ook het gemiddelde bestelbedrag ligt in Utrecht flink hoger dan het landelijk gemiddelde. Met een verschil van 280 procent hebben Utrechters relatief diep in de buidel getast. “Dat bedrag is maar liefst 707% hoger dan het gemiddelde bestelbedrag in de provincie Drenthe”, vertelt Jager. “Niet geheel verrassend was dit ook de minst actieve provincie in Nederland.”

Dit is de volledige lijst van provincies, gerangschikt op activiteit en bestelwaarde:

 1. Utrecht
 2. Flevoland
 3. Noord-Holland
 4. Overijssel
 5. Zeeland
 6. Zuid-Holland
 7. Limburg
 8. Groningen
 9. Gelderland
 10. Brabant
 11. Friesland
 12. Drenthe

De meetperiode is te kort om uitspraken te doen over toekomstig gedrag. Volgens SATOS-oprichter Tim Kamer is het niet gek dat Utrecht zo gestegen is. “Een provincie waarin het aantal inwoners jaarlijks rap toeneemt, de provincie kent een meerderheid tussen de 25 en 45 jaar en waar de interesse rondom finance en technologie groot is. Utrecht sluit naadloos aan op de doelgroep die wij geformuleerd hebben.”

Bitcoin een mannending?

De meest gebruikelijke opvatting is dat het vooral mannen zijn die zich met cryptovaluta bezighouden. Grayscale was één van de eerste partijen die daarover een tegengeluid liet horen en publiceerde andere cijfers. Volgens hen zijn er heel wat vrouwen geïnteresseerd in Bitcoin, maar liefst 43% van de totale groep van 20 miljoen mensen in de Verenigde Staten.

Dat percentage ligt bij SATOS een stuk lager. “Afgelopen jaar plaatsten vrouwen slechts een kleine 20% van alle bestellingen”, aldus Jager. Ook het gemiddelde aankoopbedrag is onder vrouwen een stuk lager. Gemiddeld besteden ze eenderde van wat mannen uitgeven.

De reden voor dat verschil? Dat is onduidelijk. Misschien zijn de dames gewoon wat terughoudender. “Onze klantenservice merkt op dat vrouwen meer weloverwogen tot aankoop gaan”, vertelt Kamer. “Vrouwen bellen en chatten vaker met ons dan mannen voor ze een aankoop doen. Vrouwen vragen naar risico’s en nemen daarna pas een beslissing.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.