Caitlin Long en Blockstream achter eerste Amerikaanse crypto bank: Avanti

Vanuit de Amerikaanse staat Wyoming wordt gewerkt aan Avanti. Achter die naam gaat een nieuwe bank schuil die de leegte tussen crypto en institutioneel geld moet gaan vullen. Groot nieuws?

MarktBitcoin

Caitlin Long en Blockstream achter eerste Amerikaanse crypto bank: Avanti
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Brug tussen crypto en grote instellingen

Met maar liefst negenentwintig tweets maakte Caitlin Long de oprichting van Avanti Bank wereldkundig. Long is een Wall Street-veteraan die sinds 2012 met bitcoin aan de slag is gegaan. Ze wil met nieuwe technologie een aantal fundamentele problemen in de bankwereld oplossen. Haar drijfveer: de totstandkoming van een eerlijk en stabiel financieel systeem.

Met diezelfde passie heeft Long de bank Avanti in het leven geroepen. Bij de oprichting zijn meer mensen betrokken, maar van hen zijn de namen nog niet bekend. “De missie van Avanti krijgt steun vanuit de cryptowereld én de traditionele financiële sector”, vertelt Long, die de bekendmaking van haar medeoprichters met vertrouwen tegemoet ziet.

Officieel is Avanti nog een bank in wording. “We bereiden de aanvraag voor een bankvergunning voor en willen begin 2021 openen”, schrijft Long in een van haar tweets. Volgens Long is dat een “lang proces”, ondanks haar nauwe banden met de lokale overheid en wetgever.

Met Avanti wil Long een brug slaan tussen cryptovaluta en grote (financiële) instellingen. “Voor hen ontbreekt een belangrijk stuk in de infrastructuur”, schrijft Long. Een bank die het traditionele financiële netwerk verbindt met cryptovaluta, volgens Long essentieel voor institutioneel geld. Ze doelt daarmee op pensioenfondsen, vemogensstichtingen, familiefondsen, en grote corporaties.

Wyoming

Dat er organisaties met diepe zakken aan de zijlijn van de cryptomarkt staan te wachten, is voor veel mensen uitgegroeid tot een sprookje. Maar Long wekt de indruk dat die mythische wachtrij echt bestaat.

Ze schrijft dat het Grote Geld een gereguleerde bank als Avanti nodig heeft voordat het de markt kan betreden. Tot dusver zou regelgeving de totstandkoming van een ‘crypto bank’ in de weg hebben gezeten. “Met dank aan nieuwe wetgeving en gouverneur Mark Gordon kunnen dergelijke banken nu bestaan”, schrijft Long, die op dit punt in haar verhaal de term special-purpose depository institution (SPDI) gebruikt.

In Wyoming is eind 2019 een nieuwe wet in effect gegaan waarmee financiële instellingen zoals Avanti kunnen bestaan als SPDI. Achter die term schuilt een kader van regels van waaruit een financiële instelling diensten mag aanbieden rondom of gebaseerd op cryptovaluta. Een belangrijk verschil met reguliere banken is dat een SPDI een volledige reserve moet aanhouden en geen geld mag uitlenen. Fractioneel bankieren is voor SPDI’s geen optie.

Terug naar het grote geld. “Er is echt vraag naar onze diensten, echte behoeften waar geen invulling aan gegeven wordt”, schrijft Long. Ze noemt twee voorbeelden:

  1. Afgestudeerden die niet aan hun universiteit kunnen doneren. De universiteit wil crypto van alumni wel in ontvangst nemen, maar kan het simpelweg niet vanwege “enorme belemmeringen rondom de acceptatie ervan”.

  2. Fondsen die cryptovaluta als nieuwe asset class niet langer willen (of kunnen) negeren, komen erachter dat de dienstverlening rondom crypto nog lang niet volwassen genoeg is.

Voor Long is het illustrerend voor het bestaan van een ‘institutional void’. Een leegte in de Amerikaanse infrastructuur die tot nog toe door niemand is opgevuld. Avanti, Latijn voor ‘voorwaarts’, gaat dat gat opvullen en moet er voor zorgen dat de “VS niet verder achter komt te lopen op andere landen”.

Blockstream levert technologie

Volgens Coindesk heeft Avanti al acht producten in ontwikkeling die op dit moment nog niet beschikbaar zijn voor Amerikaanse financiële instellingen. Het in bewaring nemen van effecten (bv. security tokens) en commodities (bv. Bitcoin) is de enige activiteit die door Long concreet is benoemd.

Cryptovaluta bewaren voor klanten? Hoe zit het dan met not your keys, not your coins? Long vertelt dat Avanti “dat ethos respecteert” en van plan is om “diverse oplossingen aan te bieden, waaronder multisig signing-as-a-service, nieuwe Blockstream-features, en meer”.

Dat Blockstream betrokken is bij de bouw van de bank suggereert dat er enkel diensten om Bitcoin heen gebouwd gaan worden. Maar die gedachte wordt door Long resoluut de wereld uit geholpen: “Avanti bestaat in de eerste plaats voor haar klanten. Als zij graag met andere assets dan Bitcoin aan de slag willen, zorgen wij voor passende dienstverlening. Avanti is protocolneutraal.”

Zo manoeuvreert Long zich bij voorbaat al uit de hoek van Bitcoin-maximalisten. “Sta niet gek te kijken als Avanti mensen bij elkaar brengt van wie je dat niet had verwacht”, waarschuwt ze. “Niet alleen topmensen vanuit de traditionele wereld en crypto, maar ook vanuit rivaliserende protocollen.”

Enfin, duidelijk is dat Long een bruisend bedrijf voor zich ziet dat middels een breed dienstenpakket alle drempels wegneemt voor grote organisaties om deel te nemen aan een opkomende asset class. Een mooie missie waar automatisch een nadeel aan kleeft: veel te hoge verwachtingen. We wachten daarom verdere ontwikkelingen met gepaste afstand af. Maar onze aandacht heeft ze!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.