Bitcoin-debat

Oud en nieuw geld treffen elkaar in Antwerpen: The Bitcoin Reformation

Het overkomt je niet vaak dat je een bankier met een Bitcoin-ontwikkelaar in debat ziet. Dit jaar gebeurt het tijdens de grootste Bitcoin-conferentie van de Benelux: The Bitcoin Reformation. Lees waarom je dit niet wil missen.

Bitcoin

Oud en nieuw geld treffen elkaar in Antwerpen: The Bitcoin Reformation
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

The Bitcoin Reformation

Tuur Demeester publiceerde eind 2019 een lezenswaardige whitepaper waarin hij meerdere parallellen trekt tussen Bitcoin en de protestantse kerkhervorming. “In dit rapport bepleiten we dat de opkomst van Bitcoin meer is dan een trend”, staat in de inleiding. “Het gaat om een verandering die dezelfde dynamiek vertoont als de revolutie die plaatsvond in Europa in de zestiende en zeventiende eeuw.”

De organisatoren van de gelijknamige conferentie geloven net als de Amerikaans-Belgische onderzoeker dat Bitcoin niet meer weg te denken is uit de maatschappij. Dat met de komst van Bitcoin een nieuw boek is geopend, waarvan de meeste hoofdstukken nog geschreven moeten worden. Maar nu al wordt een deel van Bitcoins impact duidelijk: een sociaal-culturele omslag omdat mensen anders gaan (na)denken over het beheer en de functie van geld.

Maar die veranderingen vinden niet plaats in een vacuüm, hoewel dat voor rasechte Bitcoiners soms wel zo lijkt. Daarom wordt op The Bitcoin Reformation een brug geslagen tussen oud en nieuw geld. Tussen oude en nieuwe paradigma’s. Met als kernvraag: ‘Bitcoin is here to stay – what do those in power have to say?

Bitcoin in de Benelux

Voor het eerst wordt er in de Benelux een conferentie georganiseerd waar expliciet de merites en uitdagingen van Bitcoin centraal ter discussie staan. Op de sprekerslijst staan bekende namen, zoals Stephan Livera, Jimmy Song, en Dan Held. Maar uniek is dat ook vertegenwoordigers van andere sectoren aanwezig zijn, zoals Teunis Brosens (ING), Paul Buitink (o.a. bekend van Café Weltschmerz), en Ann Sofie Cloots (docent aan de Universiteit van Cambridge).

Het is de bedoeling dat deze verschillende werelden met elkaar op het podium in gesprek gaan. Om met elkaar te praten over de beginselen van Bitcoin. Erachter te komen waar de raakvlakken liggen en waar het snoeihard botst. Bestaande overtuigingen aan te scherpen of juist in te ruilen voor een nieuwe.

Betaalbare kennis

De precieze invulling van het congres is nog niet bekend. Maar gezien de lijst met sprekers worden het twee kennisrijke dagen. En het mooie is: het is om de hoek (Antwerpen), met een voorjaarszonnetje (24 & 25 april) én goed betaalbaar. Combineer dat met de mogelijkheid om met gelijkgestemden én critici over Bitcoin, economie, en technologie te kunnen praten: te leuk om te missen.

The Bitcoin Reformation wordt door de stichting Vires in Numeris zonder winstoogmerk georganiseerd. Dat betekent onder andere dat de prijzen relatief laag gehouden kunnen worden. Op dit moment kost een ticket slechts 200 euro. Met recht betaalbare kennis.

Mocht je jezelf twee dagen Antwerpen cadeau willen doen, gebruik dan bij het bestellen de vouchercode LEKKERCRYPTISCH2020: je krijgt daarmee 10% korting op je kaart. Daarvan zien wij overigens niets terug, dus voel je vrij om geen korting te claimen of een andere code te gebruiken.

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van The Bitcoin Reformation.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.