Nederlanders krijgen 15% meer euro's voor hun bitcoins

In de afgelopen twee jaar is de dollar bijna 15% sterker geworden ten opzichte van de euro. Dat levert je bij verkopen van $1000 aan bitcoin dus ook 15% meer euro's op. Wat kunnen we de komende jaren verwachten van de dollar?

MarktBitcoin

Nederlanders krijgen 15% meer euro's voor hun bitcoins
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Deze week noteerde de euro de laagste prijs in dollars sinds april 2017, bijna 15% lager dan op het hoogtepunt in februari 2018. Toen kostte een euro 1,26 dollar, nu kost een euro nog maar 1,09 dollar.

Voor ons is het misschien makkelijker om andersom te redeneren: wat kost een dollar ons in euro's, of wat levert een dollar ons aan euro's op. In februari 2018 kostte een dollar 0,80 euro, nu kost een dollar 0,92 euro.

De dollar is de afgelopen twee jaar flink duurder geworden ten opzichte van vrijwel alle munten in de wereld. Laten we eens kijken wat dit voor ons in Nederland betekent.

Ten eerste zijn spullen uit de VS duurder geworden. Een product van $1000 kostte twee jaar geleden 800 euro, en nu 920 euro. Het is voor ons daardoor minder aantrekkelijk om Amerikaanse producten te importeren.

Ten tweede zijn spullen uit Europa voor de Amerikanen goedkoper geworden. Dat betekent dat het voor Amerikanen aantrekkelijker wordt om Europese producten te importeren. Goed voor Europese bedrijven dus, tenzij importheffingen dit voordeel opheffen.

eurusd-1.png

Meer euro's voor je bitcoin

Voor Nederlandse investeerders in bitcoin is de dure dollar gunstig. De prijs van bitcoin wordt wereldwijd uitgedrukt in dollars, net als overigens zilver, goud en olie. Bij een bitcoin-koers van 10.000 dollar krijg je nu 9200 euro, en twee jaar geleden nog maar 8000 euro!

Wereldwijd bekijkt men de koers in dollars, en de meeste technische analyse en on-chain analyse is gebaseerd op de koers in dollars. Het verdient daarom de voorkeur om naar die koers te blijven kijken. Niettemin is het aardig om het effect van de wisselkoers af en toe eens te bekijken.

Voor veel bitcoiners is dit overigens een onbelangrijk verschijnsel, ze zijn helemaal niet van plan om bitcoin te verkopen voor euro's. Of het nu gaat om het ideële, financiële of technologische perspectief, ze hebben bitcoin om het nog een tijdje te houden!

eurusd-2.png

Wordt de dollar nog sterker?

Je vraagt je misschien af hoe het kan dat de dollar zo sterk is. Zo denderend gaat het daar niet met de economie. De staatsschuld groeit als kool en een groeiend deel van de bevolking leeft in armoede.

President Trump is er niet blij mee. Vorig jaar heeft hij behoorlijk geklaagd over het beleid van de Fed, en dan vooral omdat hij vond dat de dollar te sterk was.

De reden is dat men bij politieke onzekerheid en zwakte in de wereldeconomie vlucht naar zekere investeringen. Je denkt misschien meteen aan goud en zilver, en die zijn in de afgelopen twee jaar inderdaad ook flink in waarde gestegen.

Maar het grootste deel van het geld stroomt in zo'n situatie naar valuta waarvan men verwacht dat die hun waarde behouden, zoals dollar, yen en Zwitserse frank. En waar je het over dollars hebt, mag je ook Amerikaanse staatsobligaties lezen, zoals T-bills en T-notes.

De dollar heeft een bijzondere positie in het wereldwijde geldsysteem. Landen houden het aan als reserves en grondstoffen worden erin afgerekend. Het is de munt met de grootste liquiditeit, dat betekent dat je er het makkelijkst in en uit kunt stappen met grote bedragen, zonder dat je de koers veel beïnvloedt.

Gaat de dollar verder stijgen de komende jaren? Als het aan Trump ligt niet, dat hebben we wel gelezen. Maar de dollar smile theory is er duidelijk over: zolang er onrust is, is de dollar sterk.

Dus als we onrust verwachten, bijvoorbeeld door het coronavirus, dan kunnen we voor langere tijd een sterke dollar verwachten. De onderstaande tweet van Raoul Pal is onderdeel van een interessante thread waarin hij zijn visie hierop toelicht.

En dat is voor Nederlandse bitcoiners helemaal geen slecht nieuws. Als de bitcoin $100.000 waard is in 2022, dan levert dat met de huidige koers 92.000 euro op, en dat is beter dan de 80.000 euro die het twee jaar geleden was.

Om te zien waar het naar toe zou kunnen gaan, moeten we verder uitzoomen op de kaart. In 2000 tot 2002 zat de euro rond de 0,85 dollar. In dat geval zou een bitcoin van $100.000 nog eens 28% extra opleveren, namelijk ruim 117.000 euro!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.