Bitcoin onderweg naar op twee na beste maand ooit

Sinds begin 2020 is de waarde van 1 bitcoin maar liefst 40% gestegen. Op dit moment is de koers onderweg naar de op twee na beste maandafsluiting ooit. Het zorgt voor sterk toegenomen interesse, blijkt ook uit rondvraag onder Nederlandse brokers.

MarktBitcoin

Bitcoin onderweg naar op twee na beste maand ooit
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Groene start

Vooralsnog is 2020 een vruchtbaar jaar geweest voor Bitcoin-investeerders. Het jaar opende op een koers van 7.165 dollar en op het moment van schrijven gaat 1 bitcoin voor 10.230 dollar over de digitale toonbank. Een stijging van een kleine 40 procent.

Bitcoin monthly open and closes (up to feb. 2020)
Bitcoin opent 2020 sterk

De oplettende kijker ziet ook dat Bitcoin onderweg is naar de op twee na beste maandafsluiting ooit. Op dit moment liggen alleen de sluitingen van juni 2019 ($10.761), februari 2018 ($10.307), en december 2017 ($13.863) boven de huidige koers.

Het ligt in de lijn der verwachting dat we een nieuwe maandenlange stijgende fase ingaan. Toch is het goed om ook met andere scenario’s rekening te houden. En zelfs als stijging doorzet, gebeurt dat zelden zonder tussentijds terug te vallen. Of februari afgesloten wordt als nummer 3 is dus afwachten, maar het vooruitzicht stemt de markt hoopvol.

Toegenomen interesse

Vaak gaat prijsstijging van een asset gepaard met een toename van de interesse erin. Ook ditmaal is dat het geval. Volgens cijfers van Google is de term Bitcoin in Nederland nu bijna drie keer zo populair dan eind vorig jaar. Ook de Nederlandse brokers hebben de cijfers flink zien stijgen.

Zo zag BTC Direct de verkoop met 80 procent toenemen. Opvallend is dat de handel in ether daarin een significante bijdrage had. Handelsplatform Nocks.com zag een toename van 400% in het aantal kopers. Andere brokers die we hierover spraken, waaronder Bitvavo, Coinmerce, Litebit, en BitcoinMeester, rapporteren gelijksoortige trends, met een gemiddelde stijging van rond de 150%.

Regelmatig krijgen we de vraag wat de reden is van de prijsstijging. Helaas is daar geen eenduidig antwoord op te geven. Wel zijn er enkele krachten te benoemen die er mogelijk aan bijdragen:

  • Bitcoin’s halving komt eraan (nog ~86 dagen) en dat wordt door veel mensen als een bullish gebeurtenis gezien.
  • Bitcoin word steeds vaker genoemd als safe haven en als hedge in tijden van onrust op de wereldmarkt. Van die onrust is nu ook sprake, bijvoorbeeld door de uitbraak van het coronavirus.
  • De prijsstijging start een cyclus van toegenomen media-aandacht, mensen die daarom willen investeren, met verdere prijsstijging tot gevolg door toegenomen vraag.

Mocht je van plan zijn om jezelf ook bloot te stellen aan de koersontwikkeling van Bitcoin, doe dat dan niet omdat de koers recent flink is gestegen, of omdat je verwacht dat het een manier is om snel rijk te worden. Op die manier speculeren kan je duur komen te staan. Als je verder wil lezen over argumenten waarom het interessant kan zijn, neem dan deze drie perspectieven van Bitcoin-investeerders eens door.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.