Bitcoin nadert $10.000 en Ethereum staat boven $200

Cryptovaluta zijn het jaar sterk begonnen. En steeds meer signalen wijzen op verdere stijging in de komende maanden, ondanks onrust in de wereldeconomie en onzekerheid over het effect van de halving. Zien we in juni al $25.000?

Bitcoin

Bitcoin nadert $10.000 en Ethereum staat boven $200
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Begin januari is bitcoin uitgebroken uit de maandenlange dalende structuur, die ons van bijna $14.000 naar rond de $6500 bracht.

Het dieptepunt was de gure herfstmaand november 2019. De rekenkracht van de miners was voor het eerst sinds eind 2018 gedaald, de miners hebben de hoop opgegeven, zo werd geroepen. De prijs was 50% lager dan in de zomer. Zou het nog goed komen?

Het antwoord kwam nog in de kerstvakantie. Eerst sneuvelde de neklijn van de H&S-bodemformatie, daarna de dalende trendlijn, en tenslotte de 200-daagse EMA. De koers steeg van $6800 op 3 januari naar $9200 op 19 januari.

De jaarwisseling is daarmee een scharnierpunt geworden. Ervoor zagen we lagere toppen en lagere bodems, een dalende trend. Erna zien we hogere toppen en hogere bodems, een stijgende trend.

We hebben intussen het belangrijke niveau van $9300 doorbroken en zelfs bijna $9900 gezien. Een uitstekend uitgangspunt voor de komende maanden!

Verdere stijging

Het ligt in de lijn der verwachting dat de correctie na de overdreven enthousiaste stijging van $3150 in december 2018 naar $13.970 in juni 2019 voorbij is, en dat we een nieuwe maandenlange stijgende fase van de bull market ingaan.

Naast technische aanwijzingen zijn er ook andere signalen die wijzen op verdere stijging. We willen er twee noemen.

Ten eerste blijft de hashrate stevig stijgen, zelfs nu vlak voor de halving. Daarmee geven miners het signaal dat ze veel vertrouwen hebben in verdere stijging.

In deze podcast vertelde Marc van der Chijs, mede-oprichter van bitcoin-miningbedrijf Hut8, dat de meeste miners nu al met dik verlies minen. Hij verwacht dat de kostprijs bij de meesten tussen $12.000 en $15.000 ligt. En dan zal de halving de kostprijs nog eens verdubbelen!

Merk op dat een hoge hashrate geen oorzaak is van een hoge prijs, slechts een signaal dat miners de toekomst zonnig inzien. En zij hebben grote belangen en vaak professionele analisten, wat het een betekenisvol signaal maakt.

Ten tweede zijn er allerlei metrics die positieve signalen geven. We noemen drie voorbeelden.

De Mayer Multiple Bands indicator gaat van bearish naar bullish, met een omslagpunt op $9700.

De realized cap zit op een all-time high, wat iets zegt over wat het geheel van investeerders bereid is geweest te betalen.

De open interest op bitcoin-futures is op een all-time high. Dit is op zichzelf niet bullish of bearish, maar het zegt iets over de kracht van de prijsbewegingen die we zien.

Belangrijke trendlijn

Als we verder uitzoomen van de dagkaart naar de weekkaart, dan zien we een zeer belangrijke weerstand vrij dicht boven de huidige koers.

Als we een lijn trekken van de top van $20.000 in december 2017 naar de top van $14.000 in juni 2019, dan komt die nu uit tussen $10.000 en $12.000, afhankelijk van of je de slotkoers of de hoogste koers pakt.

Als we op deze tijdschaal boven deze lijn sluiten is de weg vrij naar een volgende all time high, met een redelijk target van $25.000 een paar maanden later. Misschien al deze zomer!

Ethereum en andere alts

Opvallend is dat deze stijging geen bitcoin-only feestje is. Noemenswaardig is dat ethereum boven de $200 is gesloten, en op dit moment een aanval doet op de weerstand op 0.022-0.024 btc.

Ook andere alts zetten sterkere stijgingen op de borden dan bitcoin. Op de afbeelding hieronder zie je dat bijvoorbeeld dat vrijwel alle grote alts het de afgelopen week beter deden.

Dit zie je ook terug in de bitcoin dominance. Die is gezakt van 69% op 8 januari naar 64% nu. Daarbij willen we opmerken dat alts ook erg veel verloren hebben ten opzichte van bitcoin sinds begin 2019. Toen lag de dominance op 50%, en daarvoor moeten alts nog 80% stijgen ten opzichte van bitcoin!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.