BIS: eenvijfde wereldbevolking binnenkort toegang tot digitaal centralebankgeld

Miljarden mensen krijgen op korte termijn direct toegang tot digitaal centralebankgeld, aldus de Bank of International Settlements (BIS). Tien procent van de centrale banken wereldwijd heeft plannen om binnen drie jaar een CBDC op de markt te brengen.

Markt

BIS: eenvijfde wereldbevolking binnenkort toegang tot digitaal centralebankgeld
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het onderzoek van de BIS heet ‘Impending arrival’ – de komst van digitaal centralebankgeld (CBDC) is op handen. Als verbinder van (nationale) centrale banken peilt de BIS hoe de vlag rondom CBDC’s erbij hangt. Inmiddels werkt 80% van alle centrale banken aan de totstandkoming van een eigen munt. De helft daarvan staat nog aan het begin van het traject, met puur conceptueel onderzoek.

BIS CBDC research
Centrale banken blijven aan CBDC’s werken (bron)

Sommige centrale banken onderzoeken de uitgifte van centralebankgeld voor financiële instellingen, een zogeheten wholesale currency. Anderen concentreren zich op algemeen gebruik, de retail currency. Meer dan de helft verkent beide varianten, 15% is enkel gericht op financiële instellingen, en 32% kijkt alleen naar retail.

Dat eenvijfde van de wereldbevolking binnen drie jaar met een CBDC aan de slag kan, is voor de kenner een open deur. China’s CBDC is al sinds augustus 2019 klaar voor gebruik, en de verwachting is dat de introductie ervan op korte termijn volgt.

Volgens Frans econoom Benoît Coeuré, werkzaam bij de BIS, hebben centrale banken verschillende motieven om bezig te zijn met een CBDC. In Zweden neemt bijvoorbeeld de toegang tot en het gebruik van cash af.

“Collega’s in opkomende markten stellen dat het een goed middel is om toegang tot financiële diensten te stimuleren”, vertelt Coeuré tijdens het World Economic Forum in Davos. “In meer geavanceerde economieën draait het onder andere om het behouden van de link tussen centrale bank en burgers in een tijd waarin het gebruik van cash afneemt.”

Het onderzoek werd eind 2019 uitgevoerd onder 66 centrale banken, waarvan 45 in opkomende landen. Ruim 75% van de wereldbevolking valt onder het beheer en toezicht van de respondenten.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.