Acht op tien supply chain blockchains komt niet voorbij pilotfase, Gartner

Veel blockchain-initiatieven in de logistieke sector komen niet verder dan een proof of concept, schrijft Gartner. Dat lot wacht de komende jaren acht op de tien projecten. Opvallend is dat het onderzoeksbureau toch oproept om te blijven experimenteren.

Adoptie

Acht op tien supply chain blockchains komt niet voorbij pilotfase, Gartner
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Moeilijker dan gedacht

Moderne supply chains blijven complexer worden, ook in 2020. Verkoopkanalen en goedenstromen gaan steeds meer door elkaar lopen, onder andere gedreven door veeleisende consumenten. Niet gek dus, dat supply chain managers behoefte hebben aan grip op alle informatiestromen.

“Veel organisaties geloven dat blockchain hen kan helpen om grip te krijgen op die complexiteit”, vertelt Andrew Stevens, analist bij Gartner. Maar het blijkt moeilijker dan gedacht. “De meeste toepassingen zijn geïnspireerd op experimenten vanuit het bank- en verzekeringswezen. Oplossingen die in de context van logistiek en supply chains helemaal niet zo goed blijken te werken.”

Andere aanpak

De meeste blockchain-initiatieven stranden als proof of concept of zelfs nog voordat de pilotfase is afgerond. Dat blijft nog even zo, voorspelt Stevens. Tot in 2022 wacht acht op de tien van deze projecten hetzelfde lot.

Toch roept Stevens op om de moed niet te verliezen en vol te houden. Door te experimenteren hebben organisaties namelijk veel geleerd over de impact van de procesveranderingen die ten grondslag liggen aan de implementatie van nieuwe systemen. “Bestuurders weten nu beter wat in hun organisatie moet veranderen voordat blockchaintechnologie effectief gebruikt kan worden”, vertelt Stevens.

Het leidt tot een andere aanpak, waarin blockchain wordt opgenomen in de technische planning voor de (middel)lange termijn. “In tegenstelling tot ‘fintech-only’ toepassingen hebben supply chains te maken met een grote diversiteit aan gebeurtenissen, gegevens, en belanghebbenden”, schrijft Gartner. Die moeten eerst in kaart worden gebracht, voordat aan verandering kan worden gedacht.

Blockchain als ‘stimulus’

Eind 2018 schreven we al: blockchain wordt gebruikt als procesveranderaar. Stevens lijkt die hypothese met ons te delen: “Blockchain is op een bepaalde manier een ‘samenwerkingsmakelaar’. Het forceert organisaties continue te beoordelen of structuren, processen, en medewerkers er klaar voor zijn om deze nieuwe technologie te omarmen.”

Zo blijkt blockchain als troef te worden ingezet om verandering in en tussen (grote) organisaties in gang te zetten. Of blockchain achteraf als technologie de meest verstandige keuze blijkt te zijn om supply chain-processen mee te faciliteren? Het antwoord op die vraag lijkt ondergeschikt te zijn aan de processen en structuren die op de schop gaan.

Alex Pradhan, collega van Stevens bij Gartner, vreest dat organisaties te snel willen gaan en keer op keer tegen een muur van problemen botsen. Het kan leiden tot ‘blockchain fatigue’. Pradhan voorspelt dat 90% van de blockchainprojecten in de supply chain-sector in 2023 met die vermoeidheid kampen.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.