Twitter introduceert automatische #bitcoin-emoji

Vanmorgen verraste Twitter-baas Jack Dorsey de wereld met een nieuwe Bitcoin-hashflag, een emoji die automatisch wordt toegevoegd na de hashtags #bitcoin en #btc. Wie heeft ervoor betaald? En wanneer volgen andere cryptoprojecten?

Bitcoin

Twitter introduceert automatische #bitcoin-emoji
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Rond half zeven Nederlandse tijd plaatste @jack, de CEO van Twitter, een tweet die het begin zou worden van grote opwinding onder twitterende bitcoiners.

Twitter-screenshot-bitcoin-hashflag-Jack.png

De tweet bevatte de hashtag #bitcoin met daarachter een bitcoin-emoji. Al snel bleek dat de emoji automatisch werd toegevoegd bij gebruik van de hashtag, waarna Twitter-account @Bitcoin opriep om #bitcoin trending te maken. Een storm barstte los: een divers pluimage deed mee, van Justin Sun (Tron) tot CZ (Binance).

Twitter-screenshot-bitcoin-hashflag-Bitcoin.png

Zo'n automatische emoji is niet uniek voor bitcoin. Het is een marketing-instrument dat Twitter aanbiedt aan grote merken om een campagne kracht bij te zetten. Ze kunnen voor een bepaalde periode aan bepaalde hashtags een emoji koppelen. Dit wordt wel een branded emoji of hashflag genoemd.

Veel grote merken maakten hier al gebruik van, van Spotify tot Samsung. Ze moeten hier vermoedelijk wel een grote zak geld voor meenemen. Volgens deze bron kost zo'n campagne in de orde van 1 miljoen dollar.

De vraag is of de hashflag van bitcoin ook een campagne is, en of het dus tijdelijk is, en wie er dan voor betaald heeft. Of is het een permanent geschenk van @jack aan de wereld?

Dat laatste is niet ondenkbaar. De Twitter-baas heeft eerder al laten zien dat hij gecharmeerd is van bitcoin. In december kondigde hij aan dat Twitter een team formeert om te werken aan een open standaard voor decentrale infrastructuur voor social media. Eerder maakte hij al bekend dat hij bij Square, waar hij ook CEO is, een team betaalt om aan bitcoin te ontwikkelen. En hij koopt zelf wekelijks voor $10.000 aan bitcoin.

Dit zou een tegenslag zijn voor andere cryptoprojecten. Die kunnen met hun opgehaalde ICO-geld vast ook een leuke hashflag kopen. Maar dat zal dan toch tijdelijk zijn. Hoe het ook uitpakt, voor nu is het in elk geval een leuk pleziertje voor de bitcoiners!

Twitter-screenshot-bitcoin-hashflag-Udi.png

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.