Een op drie kassabetalingen nog met contant geld

Minder geldautomaten, minder bankfilialen, het afschaffen van specifieke coupures, en een verbod op cashbetalingen boven de 3000 euro. Contant geld is op de terugweg. Maar hoe vaak wordt het nog gebruikt? De cijfers blijken verrassend.

Markt

Een op drie kassabetalingen nog met contant geld
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Recent heeft Betaalvereniging Nederland nieuwe cijfers gepubliceerd met betrekking tot het betalingsverkeer in Nederland. Daaruit blijkt dat Nederlanders verslingerd zijn geraakt aan contactloos betalen. Maar ook cash blijkt nog een significante rol te spelen.

Betalen aan de toonbank

In 2019 is er 7,08 miljard keer een kassa gebruikt. Tweederde van al die transacties werd digitaal gedaan: 4,7 miljard pinbetalingen en 38,4 miljoen keer werd de creditkaart getrokken. Van al die pinbetalingen was 64% contactloos. Ongeveer 10% daarvan werd gedaan met een wearable, zoals een smartphone, sieraad, of horloge.

Ondanks dat de Nederlandse overheid niet erg op cash gesteld lijkt te zijn, wordt het nog regelmatig gebruikt aan de toonbank. Maar liefst 2,34 miljard bonnen werden contant verrekend. Al die ‘papieren transacties’ bij elkaar waren 32 miljard euro waard, ruim 20% van het totaal.

Vergeleken met 15 jaar geleden is het aandeel van cash in het betalingsverkeer flink gedaald, van 79% van het totaal aantal transacties in 2005 tot 33% in 2019. Daar heeft lobbywerk vanuit overheid en bedrijfsleven aan bijgedragen. Je kent ongetwijfeld de campagne ‘Klein bedrag, pinnen mag’ nog wel. Intussen is Nederland koploper in Europa op het gebied van pinbetalingen.

Aantal geldopnamen omlaag

Het aantal bankfilialen is de afgelopen jaren flink lager geworden. In 2004 had de Rabobank nog 1435 filialen. In 2014 waren er nog 566 over, en de afgelopen vijf jaar is dat aantal met nog een kwart gedaald. Andere banken laten een gelijksoortig verloop zien: in totaal zijn er nog ‘maar’ 1.290 bankkantoren over in Nederland.

Gek is het daarom niet dat het aantal balie-opnamen de afgelopen jaren flink is gedaald. In 2015 werd er nog ruim 900.000 keer contant geld over de balie geschoven. Vorig jaar was dat nog maar 270.000 keer, een daling van 70%. Het aantal geldopnames is minder hard gedaald, van 351 miljoen keer ‘flappen tappen’ in 2015 tot 249 miljoen keer in 2019 (-30%).

Cash nog volop in gebruik

Nederlanders betalen anno 2020 het liefst digitaal. Maar het gebruik van contant geld is verre van marginaal, ondanks dat het die stempel wel heeft gekregen. Over de hele linie worden nog meer dan 35% van alle rekeningen met contant geld vereffend. De ‘war on cash’ is – zelfs in pin-koploper Nederland – nog lang niet gestreden.

Tenslotte is het nog interessant om de brug te slaan naar Bitcoin. Op 2 mei 2019 bereikte Bitcoin een all time high van 450.000 verwerkte transacties in 24 uur. Op die snelheid zou het netwerk er 15.733 dagen over hebben gedaan om alle Nederlandse kassa-transacties verwerkt te krijgen – een ruime 43 jaar.

Het is daarom maar goed dat 2019 óók een innovatief jaar was voor het Lightning Network.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.