Glassnode onderzocht: 23 miljoen entiteiten bezitten bitcoin, en er zijn 1900 whales!

Hoeveel bitcoin-bezitters zijn er nu eigenlijk wereldwijd? Glassnode ontwikkelde nieuwe on-chain metrics. Conclusie: 23 miljoen entiteiten bezitten bitcoin en er komen er dagelijks 15.000 bij. Bonus: er zijn 1900 whales!

Bitcoin

Glassnode onderzocht: 23 miljoen entiteiten bezitten bitcoin, en er zijn 1900 whales!
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De bitcoin-blockchain is voor iedereen inspecteerbaar. Zo kun je zien dat geld niet twee keer wordt uitgegeven, en dat iedereen zich aan het protocol houdt. Je kunt ook zien hoeveel adressen er zijn met een positief bitcoin-saldo, dat zijn er op dit moment zo'n 28 miljoen.

Maar dat betekent niet dat er ook zoveel bitcoin-bezitters zijn. Sommige bitcoiners hebben meerdere adressen. En terecht: een goede wallet maakt voor elke transactie een nieuw ontvangstadres aan, zodat verschillende transacties niet aan elkaar te koppelen zijn.

On-chain analist Glassnode heeft daarom metrics ontwikkeld om het aantal bitcoin-bezitters af te leiden van het aantal addressen. In een uitgebreid artikel lichten ze hun methode toe. In Glassnode Studio zijn de volgende metrics nu beschikbaar:

  1. Aantal actieve entiteiten
  2. Aantal verzendende entiteiten
  3. Aantal ontvangende entiteiten
  4. Aantal nieuwe entiteiten
  5. Groei van het aantal entiteiten
  6. Aantal whales (met meer dan 1000 btc)

In de grafiek hieronder zie je het aantal nieuwe adressen en het aantal nieuwe entiteiten per dag. Opvallend is dat het aantal nieuwe adressen de laatste 4 jaar zo'n 3 keer zo hoog is als het aantal nieuwe entiteiten. Er komen elke dag zo'n 100.000 nieuwe entiteiten bij.

Maar zijn dat ook 100.000 nieuwe bitcoin-bezitters? Dat valt te bezien. In de grafiek hieronder zie je de netto-toename van het aantal entiteiten. Dat waren er in 2019 gemiddeld zo'n 15.000 per dag. Dat betekent dat er niet alleen 100.000 nieuwe entiteiten bijkomen, maar ook 85.000 verdwijnen.

Dat doet ons vermoeden dat het algoritme nog verre van perfect is. Het lijkt ons redelijk dat er dagelijks mensen met bitcoin beginnen en ermee stoppen. Maar dat het percentage van stoppers zo'n 85% is van de beginners is niet wat wij het laatste jaar om ons heen horen.

Vermoedelijk zitten er bij de stoppers velen die andere adressen hebben die nog niet gerelateerd konden worden aan de eerdere adressen. Anders gezegd, een groot deel van de starters zijn vermoedelijk stoppers.

Whales

Glassnode definieert een whale als een entiteit die meer dan 1000 btc beheert. Dat zijn er op dit moment zo'n 1900. Opvallend is dat dit aantal het afgelopen jaar is gegroeid van 1700 naar 1900. Whales zijn dus niet alleen vroege vogels die voor een prikkie een fortuin hebben aangeschaft, het zijn ook nieuwe investeerders!

Het zal je vermoedelijk niet verbazen dat de grote exchanges ook de grootste whales zijn. In de grafiek hieronder zie je dat de 7 grootste exchanges samen zo'n 2,3 miljoen btc in beheer hebben.

Tot slot

Al jaren is de vraag hoeveel mensen er bitcoin bezitten. De metrics van Glassnode lossen één deel van de puzzel op, namelijk hoeveel adressen er van dezelfde gebruiker zijn.

Het andere deel blijft onopgelost, de adressen die bitcoins van meerdere gebruikers bevatten. En die hebben misschien wel het meeste impact op het aantal bitcoiners. Denk aan een Coinbase die claimt meer dan 30 miljoen gebruikers te hebben!

Hardcore bitcoiners brengen hier tegenin dat dit geen echte bitcoin-bezitters zijn, ze bezitten tenslotte niet zelf hun bitcoins. Dat doet de exchange of broker, in dit geval Coinbase. Not your keys, not your coins. En daar hebben ze zeker een punt. Onderdeel van de financiële revolutie van bitcoin is dat je zelf je geld beheert.

Dat is echter nu nog veel te ingewikkeld: het vereist een hoeveelheid studie en zorgvuldigheid die voor de meeste mensen niet op te brengen is. In de komende jaren zal bitcoin nog veel gebruiksvriendelijker (moeten) worden om het gat te overbruggen van de early adopters naar de early majority.

Niettemin is het veilig om te schatten dat het aantal bitcoin-bezitters wereldwijd niet boven de 100 miljoen uitkomt, hooguit 1,5% van de wereldbevolking dus. En dat terwijl al 85% van de bitcoins uitgegeven is!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.