Deze IoT-startup maakt van domme speakers een slim betaalnetwerk

Je hoeft tegenwoordig niet ver te zoeken naar een apparaat dat geluid kan produceren. Speakers zijn overal. En dat biedt mogelijkheden. Betaal je binnenkort met Bitcoin via het Internet of Sound? Gave innovatie!

Bedrijfsleven

Deze IoT-startup maakt van domme speakers een slim betaalnetwerk
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Geluid als gegevensdrager

Er zijn op aarde meer speakers dan mensen te vinden. Waarschijnlijk heb je er minimaal één in je broekzak zitten, en kan je er in je omgeving nog wel een paar vinden. Evenzo voor microfoons.

Het bracht audio engineer Bhasksar Deo op een idee. Wat nu als het mogelijk zou zijn om versleutelde gegevens te verzenden via willekeurige speakers, en iedere microfoon dienst te kunnen laten doen als ontvanger? Deo noemt het zelf de ontwikkeling van het Internet of Sound.

Zijn startup Trillbit werkt aan de ontwikkeling ervan. Vanuit Trillbit ontwikkelt hij software die geïntegreerd kan worden in iedere app, website, of apparaat. Meer is er niet nodig: vrijwel alle speakers en microfoons zijn geschikt om deel te nemen. Geen nieuwe, vaak dure, hardware of technologie nodig dus.

Speakers versturen zogeheten Trill Tones. “Een ultrasonische fragment dat door vrijwel iedere speaker geproduceerd kan worden”, vertelt Deo ons. Het zijn tonen die niet te horen zijn door het menselijk oor. Maar een apparaat dat gebruik maakt van Trillbit wel.

Groot aantal toepassingen

Deo’s passie voor het gebruik van audio zit er al vroeg in. In zijn vorige baan maakte hij er gebruik van om 3D-modellen van kilometers diepe putten te maken voor olie- en gasbedrijven.

Nu zet hij geluid in voor allerlei innovatieve toepassingen.

In de retailsector gebruikt hij geluid om in realtime te interacteren met shoppers. Met aanzienlijke precisie is te detecteren waar iemand zich in de winkel begeeft. Zo kunnen er gepersonaliseerde kortingen en aanbiedingen getoond worden terwijl iemand in de winkel loopt. Of nagelopen worden welke route iemand door de winkel heeft afgelegd.

Een ander voorbeeld is de interactie met een grote groep mensen, bijvoorbeeld tijdens een concert. Zonder dat er wifi, beacons, of andere technologie nodig is, kan de artiest berichten versturen naar het hele publiek.

En een koffiewinkel kan z’n speakers gebruiken om een betaalnetwerk op te zetten gebaseerd op geluid. Zelfs als er tegelijkertijd muziek wordt afgespeeld werkt dat netwerk probleemloos. Je smartphone zou een niet te horen piep naar de machine sturen. Die piept terug, en de transactie is bevestigd.

Datzelfde principe zou gebruikt kunnen worden voor betalingen met cryptovaluta. Trillbit integreren in wallets zou volgens Deo een fluitje van een cent moeten zijn. Vooralsnog heeft hij nog geen klanten voor deze ‘blockchain-integratie’, maar volgens Deo bewijzen de andere toepassingen het succes ervan.

Bitcoin-betalingen zijn in de toekomst zo gepiept... Klinkt goed!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.