Deze startups denken dat DeFi groter wordt dan traditionele financiële dienstverlening

Lenen of sparen zonder dat je afhankelijk bent van een tussenpersoon. Decentrale financiële dienstverlening (DeFi) is nu nog een relatief kleine markt. Maar deze startups verwachten dat het groter wordt dan de traditionele dienstverlening.

Markt

Deze startups denken dat DeFi groter wordt dan traditionele financiële dienstverlening
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Financiële diensten zonder tussenpersoon

Een fundamenteel kenmerk van Bitcoin is het ontbreken van counterparty risk. Je bent niet afhankelijk van een andere partij voor het bewaren van je geld, toegang krijgen tot je geld, of toestemming krijgen om het te mogen gebruiken. Je hoeft niemand te vertrouwen op z'n woord of contract of reputatie. Je hoeft alleen maar de wiskunde te vertrouwen.

Wat Bitcoin doet voor geld, poogt DeFi te doen voor financiële diensten. Het wegnemen van de noodzaak om te moeten vertrouwen op een instituut zoals een bank of verzekeraar voor lenen, sparen, escrow, of verhandelen van alle soorten digitale assets.

$3 miljard in 2020

Durfkapitalist Framework Ventures investeert flink in de DeFi-industrie. Het bedrijf gaat er vanuit dat de sector in 2020 doorgroeit naar een waardering van boven de drie miljard dollar. “We gaan all-in op het idee dat dit de eerste (sub)markt is van de blockchainwereld die echt goed tot z’n recht komt”, aldus medeoprichter Michael Anderson.

Volgens Framework was 2019 het jaar waarin DeFi leerde staan en waarin vroege versies van producten werden getest. “2020 is het jaar waarin het echt gaat schalen”, vertelt Anderson, die gelooft dat er een nieuw tijdperk voor durfkapitaal aanbreekt. Een tijdperk waarin wat hem betreft een nieuw investeringsmodel beter past. Stakeholders die zelf alle functies vervullen die traditioneel over meerdere marktpartijen waren verdeeld: investeren, bouwen, en handelen.

DeFi Day

Donderdag 16 januari kwamen diverse startups bij elkaar in New York om de eerste jaarlijkse DeFi Day te vieren. De dag is georganiseerd door ConsenSys, de blockchainorganisatie die als geldschieter de rode draad vormt door al die startende bedrijven heen. Alle leden van de groep geloven dat DeFi groter groeit dan de markt voor traditionele financiële diensten nu is. Samen plannen ze de weg daar naartoe.

Zo probeert SimpleID het makkelijker te maken voor gebruikers om deel te nemen aan deze decentrale economie. “We bouwen geen tools voor ontwikkelaars, maar een platform om problemen rondom het opbouwen van relaties met gebruikers op te lossen”, aldus oprichter Justin Hunter.

En Idle is een nieuw protocol waarmee geld van gebruikers automatisch tussen decentrale leningen beweegt, op zoek naar het beste rendement. In de ogen van Idle is het zonde dat geld veelal geparkeerd staat. Je mist simpelweg rendement.

Tenslotte legt de CEO van cryptio uit hoe zijn software alle boekhouding rondom cryptovaluta moet gaan automatiseren. “Echt geen sexy onderwerp”, aldus Antoine Scalia. “Cryptio kan niet je belastingaangifte doen, maar wel alle aan cryptovaluta gerelateerde activiteiten vertalen naar cijfers die direct traditionele boekhoudpakketten in kunnen. Zelfs als je deelneemt aan meer complexe (decentrale) financiële constructies.”

Of alle startups overleven? Waarschijnlijk niet. Maar duidelijk is dat er – veelal uit het zicht van potentiële gebruikers – hard gewerkt wordt aan een alternatief financieel systeem.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.