Nederlandse exchange Blockport gaat verder als BUX Crypto

De gestrande Nederlandse cryptocurrency exchange Blockport gaat een doorstart maken. Fintechbedrijf BUX heeft het product en medewerkers ingelijfd. We spraken BUX over de rebranding van Blockport naar BUX Crypto.

Exchange

Nederlandse exchange Blockport gaat verder als BUX Crypto
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Faillissement

In januari 2018 sloot Blockport een zeer succesvolle ICO af. Door eigen tokens (BPT) op de markt te brengen, wist het bedrijf maar liefst 15 miljoen euro op te halen. Voor veel mensen was het daarom volledig onverwacht dat het bedrijf op 22 mei 2019 haar faillissement aanvraagde.

Ten grondslag aan het faillissement blijkt een financieel-strategische fout te liggen. Van de vijftien miljoen euro blijkt (slechts) zo’n twee miljoen euro te zijn uitgecasht. De rest stond geparkeerd in ether (ETH), waarvan de waarde voor een flink deel verdampt is ten gevolge van ETH’s koersdaling in de loop van 2018 en 2019. Dat lezen we ook terug in het faillisementsverslag:

Het is het begrip van de curator dat het lastig is om ether om te zetten in euro’s en dat Blockport dit alleen heeft gedaan wanneer gelden nodig waren. De curator begrijpt dat er voor circa EUR 2 miljoen aan ether is omgezet in euro’s en dat het restant door de sterke schommelingen van ether is verdampt. (bron)

Donkere wolken en gesneulvelde dromen voor het Blockport-team. Tot eind 2019, de periode waarin de lucht weer wat begon te klaren.

BUX neemt Blockport over

BUX is een relatief nieuwe speler op de financiële markt. “We willen een platform zijn voor iedereen die meer met z’n geld wil doen”, vertelt Christa Connell van BUX. In 2014 bracht BUX haar eerste mobiele applicatie uit en heeft nu meer dan 2 miljoen gebruikers in 9 Europese landen.

Als fintechbedrijf zie je dat BUX een poging doet om de conventionele manier om te handelen te veranderen. Met mobiele applicaties wordt gezocht naar gebruiksvriendelijkheid en speelsheid. Dat lijkt niet direct in lijn te liggen met het overgenomen Blockport-platform.

“We zijn met een aantal partijen in gesprek geweest, zowel binnen als buiten Europa”, vertelt Sebastiaan Lichter, oprichter van Blockport en nu werkzaam voor BUX. “Al snel was duidelijk voor ons dat BUX de beste match is waarmee we een duidelijke visie en missie delen.”

Het blijkt om een gedeelde visie te gaan om investeren als activiteit toegankelijker en leuker te maken, lezen we in de aankondiging op Blockport’s blog. Of, in de woorden van BUX-oprichter Nick Bortot: “Cryptoplatformen zijn door echte techneuten in elkaar gezet: de technologie klopt, ze denken na over beveiliging, maar het is niet gebruiksvriendelijk. En wij zijn goed in het toegankelijk maken van de beurs.”

Daarmee is de brug naar Blockport’s software geslagen. Ook daarin lag de nadruk op uitstraling, gebruiksgemak, en features met een drempelverlagende werking.

Rebranding

Het gebruik van mobiele applicaties is één van de speerpunten van BUX. “Het klopt dat Blockport daar nu van afwijkt”, vertelt Connell. “We zijn nog aan het onderzoeken wat we precies gaan doorontwikkelen, maar een focus op ‘mobile first’ en mobiel gebruik ligt voor de hand.”

Voor Lichter is dat overigens geen probleem. “Ook bij Blockport was het plan om ons meer op mobile te gaan richten”, vertelt hij. “De richting verandert op dit gebied niet veel en met de doelgroep die we met BUX Crypto willen bedienen is een sterkere focus op mobile een logische stap.”

De naam Blockport verdwijnt, en wordt vervangen met BUX Crypto. Ook het token (BPT) is onderdeel van de rebranding en krijgt een nieuwe identiteit. “Details erover kan ik nog niet geven, maar het blijft onderdeel van het platform en behoudt z’n functies”, vertelt Connell. Of er net als in het product BUX 0 zonder commissie gehandeld kan gaan worden is nog niet bekend.

Interesse in crypto

Voor BUX kwam het aanbod van Blockport op een gunstig moment. “We hebben een levendige community om onze producten heen”, vertelt Connell. “Daaruit blijkt dat er veel interesse is in de handel in crypto. Overigens is Bitcoin daarin leidend. Het volume daarvan is vier keer hoger dan alle andere crypto-assets bij elkaar.”

Zeven medewerkers van Blockport, waaronder drie oprichters, gaan onder de vlag van BUX verder. Over de overnamesom wilde BUX geen details prijsgeven.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.