Prijs Bitcoin stijgt 20% tijdens geopolitieke onrust rondom Iran en VS
Een kleine week na de liquidatie en een dag na de begrafenis van de Iraanse generaal Qassem Soleimani heeft Iran teruggeslagen: een raketaanval op twee Amerikaanse luchtmachtbases in Irak. In totaal zouden er 15 raketten zijn gelanceerd.
Over het effect van de aanval is geen duidelijkheid. President Trump stelt dat de schade meevalt, maar volgens Iraanse staatsmedia zijn er minimaal tachtig doden gevallen. Volgens Iran is de aanval een terechte en proportionele vergeldingsactie. De minister van buitenlandse zaken stelt tevens niet uit te zijn op escalatie:
Iran took & concluded proportionate measures in self-defense under Article 51 of UN Charter targeting base from which cowardly armed attack against our citizens & senior officials were launched.
— Javad Zarif (@JZarif) January 8, 2020
We do not seek escalation or war, but will defend ourselves against any aggression.
Zo blijft het erg onrustig in het Midden-Oosten. In een tijdsbestek van 24 uur gebeurde er veel in Iran. De vergeldingsactie voor de moord op Soleimani, dreigementen in de richting van Israël en Dubai, de drukbezochte begrafenis van Soleimani, een neergestort Oekraïens passagiersvliegtuig nabij hoofdstad Teheran, en een aardbeving met een kracht van 4,9 nabij een kerncentrale.
In reactie op de raketaanvallen stegen goud, olie, en Bitcoin in waarde. Inmiddels is de spanning weer een beetje uit de markt, en zien we op de beurs lichte verliezen, en in de gebruikelijke safe havens lichte stijging.
Sinds de liquidatie van Soleimani is de prijs van Bitcoin flink gestegen, van $6.950 op 3 januari naar een lokale top van $8.400 op 8 januari: ruim 20%. Het is onmogelijk om de gebeurtenissen direct aan elkaar te koppelen, maar de prijsontwikkeling is de afgelopen dagen opvallend geweest.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.