Bitcoin uitgebroken uit maandenlange dalende trend

Bitcoin is het nieuwe jaar sterk begonnen. Sinds 3 januari steeg de koers 23%, waarmee de munt uit het dalende patroon van de afgelopen 6 maanden breekt. Hebben de miners opnieuw gelijk? En is dit het begin van een grote nieuwe stijging?

Bitcoin

Bitcoin uitgebroken uit maandenlange dalende trend
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Al sinds de top van $13.970 op 26 juni 2019 zit bitcoin in een groot dalend patroon, een down channel of een falling wedge, afhankelijk van welke prijsdata je gebruikt, welke schaal je gebruikt en hoe je de lijnen trekt.

De maandenlange daling resulteerde in een H&S-bodemformatie rond de $6500 in november en december, met een rechterschouder op 3 januari. Daarna ging het snel. Op 6 januari werd de neklijn doorbroken, en de afgelopen twee dagen de bovenkant van het dalende kanaal. Tot slot is noemenswaardig dat we daarmee ook boven de 50, 100 en 200-daagse EMA's zijn gebroken.

btc-2001-01.png

Fundamenteel is er veel aan de hand, we noemen drie zaken:

Ten eerste is de rekenkracht van de miners weer aan het stijgen na een korte correctie eind november. We rapporteerden eerder al dat hierop gebaseerde indicators weer koopsignalen geven. Een (lokale) bodem van de hashrate gaat vaker vooraf aan de bodem van de prijs. Een verklaring hiervoor kan zijn dat miners een bovengemiddeld goed inzicht hebben in de marktsituatie, en daarop anticiperen.

Ten tweede is de PlusToken-scam mogelijk van invloed geweest op de prijs, zowel in de stijging naar $14.000 begin 2019, als de daling naar $6500 eind 2019. Eerst door extra vraag naar de bijna 200.000 btc die men bij elkaar gefraudeerd had, en daarna door het extra aanbod bij het weer verkopen ervan. Rond het eind van het jaar 2019 zou men alles verkocht hebben.

Ten derde de onrust die ontstaan is op de financiële markten door de dood van de Iraanse generaal Soleimani op 3 januari. Goud en zilver dienen traditioneel als veilige havens bij onzekerheid en onrust, en deze zijn sindsdien flink gestegen. Het is opmerkelijk dat bitcoin ook gestegen is, omdat velen bitcoin nog zien als risicovolle investering, en verwachten dat de koers daalt bij onrust.

Een nieuwe periode van stijging?

Hoewel januari traditioneel geen goede maand is voor bitcoin, lijkt met deze uitbraak naar boven toch een lange periode van daling te zijn afgesloten.

Velen kijken nu vooruit naar de halving die in mei 2020 voor een halvering van het aanbod van nieuwe bitcoins zal zorgen. De verwachting is dat de prijs hierdoor flink zal stijgen, als we het stock-to-flow model aanhouden zelfs binnen 2 jaar naar boven de $100.000.

Om meer vertrouwen te krijgen in een nieuwe, lange periode van stijging zouden we ook in de on-chain metrics een bevestiging moeten zien van deze uitbraak.

Willy Woo, on-chain analist bij Adaptive Fund meldde begin december al dat het on-chain investor momentum naar bullish was gegaan, wat het einde van de re-accumulation fase van deze bull market zou aanduiden.

Nu zouden we ook graag ook het network momentum en de velocity weer willen zien stijgen. Volgens analyse van ByteTree zou de velocity tijdens een bull market bestendig boven de 600% moeten zijn, en dat is nu nog niet het geval.

De fluctuatie op niveau van dagen en weken zien we als ruis rondom de grote trend. De koersontwikkeling in de komende maanden zal vermoedelijk nog flink beïnvloed worden door nieuws, geopolitieke situatie, fud en fomo. Maar het zou goed kunnen dat we hier een reversal hebben gezien van de grote trend naar een nieuwe, lange periode van stijging.

btc-2001-02.png

De komende week

Voor de hand ligt dat de koers verder stijgt naar $9000, mogelijk tot $9300, wat eerder een belangrijk niveau was als steun en weerstand, en waar het 0.382 fibonacci-niveau ligt van de daling.

Normaliter zouden we verwachten dat de bovenkant van het dalende kanaal nog een keer getest wordt op $7800, of op z'n minst de 200-daagse EMA op $8100, voor verdere stijging. Maar in een tijd van onrust kan het zo zijn dat alle TA door één externe gebeurtenis de prullenbak in moet.

btc-2001-03.png

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.