Afwikkeling hack Cryptopia gaat nog maanden duren, administratie een puinhoop

Gedupeerden van de Cryptopia-hack wachten al bijna een jaar op duidelijkheid. Volgens de curator gaat het echter nog wel even duren, en laat doorschemeren dat Cryptopia’s administratie een puinhoop is.

VeiligheidCryptopia

Afwikkeling hack Cryptopia gaat nog maanden duren, administratie een puinhoop
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Bijna 12 maanden geleden

Begin januari 2019 kwam het nieuws naar buiten dat Cryptopia ten prooi gevallen is aan een hack. Nadat in maart de handel werd hervat, kwam in mei het definitieve nieuws: de onderneming wordt geliquideerd. Sindsdien is Grant Thornton aan de zaak betrokken als curator.

Op 11 december 2019 werd een tussentijdse update gepubliceerd door Grant Thornton. De toon daarvan is weinig anders dan die van de maanden daarvoor: het is een gigantische klus om duidelijkheid te krijgen. Er wordt alvast verwezen naar mei 2020, de maand waarin de publicatie van het volgende tussentijdse rapport gepland staat.

Ruim vier miljoen euro teruggevonden

In totaal heeft de curator tussen mei en november 2019 een bedrag van 10,9 miljoen Nieuw-Zeelandse dollars (NZD) teruggevonden. Vijf miljoen stond op een trust bij een derde partij, ruim vier miljoen werd verdiend aan de verkoop van 344 bitcoins, en NZ$200.000 aan de verkoop van (de inhoud van) Cryptopia’s kantoor. Na aftrek van de kosten bleef er NZ$7.164.835 over; een ruime vier miljoen euro.

‘Mooi!’, denk je wellicht, ‘dat kan dan naar de getroffen gebruikers toe’. Niet zo snel. Er hebben zich in de eerste plaats 26 partijen gemeld die stellen nog geld te krijgen van Cryptopia. Zij zijn samen goed voor NZ$2.991.000. Daarnaast moet de curator ook betaald worden. In totaal is er al voor NZ$823.164 aan kosten gemaakt.

‘Administratie een puinhoop’

Mess, Chaos, Puzzle, PiecesEn al zou de curator de gebruikers willen tegemoetkomen, dan nog zou hij tegen een muur oplopen: het is nog volstrekt onduidelijk wie de rechthebbenden zijn en waar ze dan precies aanspraak op mogen maken.

In het rapport doet Grant Thornton uit de doeken dat Cryptopia nog nooit de saldo’s van klanten heeft vergeleken met de crypto-assets die in de wallets werden bewaard. Anders gezegd: de exchange heeft jarenlang geen idee gehad of ze het geld van alle klanten daadwerkelijk in bezit hadden.

Aan de curator de taak om dat alsnog te doen. Een helse klus: er waren 900.000 actieve accounts, waarvan veel met meerdere cryptovaluta, in totaal miljoenen transacties, van in potentie meer dan 900 verschillende assets.

Je begrijpt: de afwikkeling van deze zaak gaat nog maanden duren. We verwachten in februari 2020 nieuwe informatie. In die maand staat een verhoor van het Nieuw-Zeelandse Hooggerechtshof gepland.

Oh, en voor we het vergeten: not your keys, not your coins. Laat je geld nooit zomaar op een exchange staan.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.