Privacy en toegankelijkheid belangrijke thema’s voor ontwikkelaars Bitcoin in 2020

Hoewel Satoshi Nakamoto op privacy zinspeelde in z’n whitepaper, heeft Bitcoin op dat terrein nog veel te winnen. In 2020 worden daarom nieuwe stappen gezet op twee belangrijke thema’s: privacy en toegankelijkheid.

Bitcoin

Privacy en toegankelijkheid belangrijke thema’s voor ontwikkelaars Bitcoin in 2020
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Privacy

Laten we het eerst eens hebben over SNICKER. Nee, het gaat niet om chocola en pinda’s. SNICKER is een afkorting, en staat voor ‘Simple Non-Interactive Coinjoin with Keys for Encryption Reused’. De meest simpele uitleg is dat SNICKER het volautomatisch mixen van bitcoins mogelijk maakt – zonder dat er enige interactie met andere gebruikers voor nodig is.

SNICKER kan je zien als iteratie op technieken als CoinJoin en PayJoin (of P2EP). Dat zijn methodes die het moeilijker om de historie van je geld te volgen. Het is voor analisten van de blockchain moelijker om te achterhalen wie elkaar betalen, en om onderscheid te maken tussen verschillende bitcoins.

Huidige methodes om transacties te obfusceren vereisen interactie met de gebruiker. Hij moet op z’n minst kennis hebben over het bestaan ervan, overwegen of hij het wil gebruiken, en de juiste instellingen gebruiken. Vanuit het perspectief van gebruiksvriendeljikheid een duidelijke drempel, die met SNICKER wordt weggenomen.

Naast SNICKER zijn er diverse andere initiatieven op het gebied van privacy waar in 2020 aan verdergewerkt wordt.

Zo zorgt Dandelion voor meer privacy bij het versturen van een transactie naar het netwerk. Dat maakt het lastiger om een verbinding te maken tussen een transactie en je IP-adres.

De introductie van Schnorr-signatures maakt het moeilijker om verschillende typen transacties van elkaar te onderscheiden. En Taproot gaat nog een stuk verder, en maakt het mogelijk dat alle transacties er hetzelfde uitzien, ook als ze heel ingewikkelde condities hebben, of bijvoorbeeld een lightning channel openen of sluiten.

Toegankelijkheid

Het thema toegankelijkheid is in tweeën te splitsen: gebruiksvriendelijkheid en beschikbaarheid. Beide zijn essentieel om Bitcoin zo toegankelijk als mogelijk te maken. Op het gebied van gebruiksvriendelijkheid zien we in de context van het Lightning Network bijvoorbeeld veel initiatieven, onder andere om de ingebruikname ervan te vereenvoudigen.

In de context van Bitcoin zelf blijft beschikbaarheid een belangrijk onderwerp. Denk bijvoorbeeld aan de vraag of Bitcoin te gebruiken blijft als je toegang tot internet is afgesloten.

Het is inmiddels mogelijk om een Bitcoin-node te draaien zonder dat je een internetverbinding nodig hebt. Via satellieten kan je alle benodigde data ontvangen. Maar hoe verstuur je bitcoin? Lukt dat ook zonder internet?

De afgelopen jaren zijn er in de context van die vragen diverse initiatieven ontstaan. Transacties kunnen verzonden worden via SMS, met gebruik van een mesh-netwerk, of volledig offline via sneakernet – de informele naam voor transacties via het verplaatsen van fysieke media, zoals magnetische tape of een USB-stick.

Het mesh-netwerk blijft ook in 2020 een area of development, met GoTenna en LoRaWAN als de meest bekende merken. Gebruikers kunnen onderling verbonden worden zonder internetverbinding of andere tussenpartij. Als er maar genoeg mensen meedoen, ontstaat een moeilijk plat te leggen netwerk waarop Bitcoin functioneert.

Zelf eens experimenteren met volledig offline gebruik van Bitcoin? Hier vind je een uitgebreide tutorial. Succes!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.