Bitcoin miners gaan met vertrouwen 2020 in

De hashrate van het Bitcoin-netwerk stijgt naar de hoogste waarde ooit. Een discutabele stelling, maar duidelijk is wel dat miners het vertrouwen in de toekomst weer gevonden hebben. Wijst de Hash Ribbons indicator op het begin van een nieuwe stijging?

Bitcoin

Bitcoin miners gaan met vertrouwen 2020 in
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Twee maanden geleden deed het bericht de ronde dat miners de hoop hadden opgegeven. De difficulty van het Bitcoin-netwerk was naar beneden bijgesteld, een teken dat de totale rekenkracht van alle miners bij elkaar al een tijdje lager was dan in de periode daarvoor.

Wilde verhalen deden de ronde over de death spiral waarbij een dalende prijs ervoor zou zorgen dat miners extra bitcoins moesten verkopen om hun kosten te kunnen betalen, wat voor een verder dalende prijs zou zorgen, enzovoorts.

In dit artikel onderzochten we hoe dit zat, en concludeerden dat het bewijs voor een miner capitulation filterdun was. Geen zorgen, niets aan de hand!

Intussen zijn de prijs en de hashrate (en dus de difficulty) al ruim 6 weken stabiel. De vraag dient zich aan wat de volgende stap is: omhoog of omlaag?

De hoogste hashrate ooit?

Verschillende media berichtten vandaag dat gisteren de hoogste hashrate ooit was gemeten, namelijk gemiddeld 119 EH/s, zo'n 3x zoveel als aan het begin van 2019. Een hogere hashrate betekent een veiliger netwerk, en dat was dan ook de kop van het bericht.

Dat is echter net zo onterecht als het bericht in september 2019, waarin een 30% crash van de hashrate werd gemeld. In dit artikel hebben we toen uitgelegd dat niemand de hashrate kan meten, maar dat het een schatting is op basis van het aantal gevonden blocks. En dat schommelt nogal, afhankelijk van of de miners geluk of pech hebben vandaag.

Net zoals toen de hashrate niet echt 30% was gedaald, zal er op 1 januari niet ineens een 30% hogere hashrate zijn geweest dan op 31 december.

Hieronder zie je twee grafieken. Eerst de hashrate zoals die gemeten en gerapporteerd is. Daarna het 7-daagse gemiddelde van de hashrate. In die tweede zie je iets meer signaal, en iets minder ruis.

Screen Shot 2020-01-02 at 20.36.00.png

Screen Shot 2020-01-02 at 20.36.32.png

Hash Ribbons geeft koopsignaal

Laten we beginnen met de conclusie dat er in november geen death spiral of grootschalige miner capitulation heeft plaatsgevonden, daar zijn de cijfers hierboven duidelijk over.

Wel is duidelijk dat de stevige groei in rekenkracht in september is gestopt. Na een lichte daling naar eind november is die nu weer licht aan het stijgen. Datzelfde patroon zien we bij de difficulty op de grafiek hieronder.

Screen Shot 2020-01-02 at 20.37.44.png

De difficulty wordt elke twee weken aangepast om ervoor te zorgen dat de block time constant blijft. Dat betekent dat de difficulty altijd later reageert dan de hashrate. De difficulty is een lagging indicator.

Dat gegeven heeft Charles Edwards gebruikt om een indicator te maken met de naam Hash Ribbons. In dit artikel legt hij het uit, en laat zien dat de indicator in het verleden goed in staat is geweest om bodems aan te wijzen.

Het gevolg van het patroon van eerst een dalende (september tot november) en daarna weer een stijgende hashrate (november tot nu) zorgt ervoor dat de indicator een "capitulation" gaf op 19 november, en een "buy" op 27 december.

hash-ribbons.png

Het idee achter het koopsignaal is dat miners bovengemiddeld goed geïnformeerd zijn, en dat als zij ervoor kiezen om de rekenkracht te laten stijgen, dat een prijsstijging dan niet ver weg zal zijn.

In het verleden was dat vaak ook zo, denk aan de bodem van de bear market in december 2017, waarbij de bodem van de hashrate aan de bodem van de prijs vooraf ging.

Of de lichte stijging in de hashrate die we nu zien daadwerkelijk betekent dat miners weer gas geven, dat moeten we de komende maanden zien. Hoewel januari in het verleden vaak een slechte maand was voor de bitcoinkoers heeft Charles Edwards zelf er alle vertrouwen in!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.