Bitcoin fixes this?

Kerst in Hongkong: traangas en in beslag genomen geld

Kerst. In Nederland van oudsher een periode waarin rust en familie centraal staat. Hoe anders is het nu in Hongkong. Protesten die de kop in worden gedrukt met traangas, en miljoenen aan donaties die in beslag zijn genomen. Bitcoin fixes this?

VeiligheidBitcoin

Kerst in Hongkong: traangas en in beslag genomen geld
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Hongkong in tranen

Waar in Nederland veel mensen bij de open haard zitten op kerstavond, gingen in Hongkong duizenden mensen de straat op. Vol volharding komt men in opstand tegen politieke en culturele veranderingen. Chaos in winkelcentra, traangas op straat, gesloten metrostations, en gevechten tussen politie en demonstranten.

Dat traangas komt trouwens niet zomaar uit de lucht vallen. De demonstranten bestoken op hun beurt de politie met molotovcocktails en andere licht ontvlambare objecten. 

Miljoenen euro’s bevroren

Volgens de lokale pers moest ook een vestiging van HSBC het ontgelden, een nu in het Verenigd Koninkrijk gevestigde grootbank die 154 jaar geleden in Hongkong is opgericht. De glazen pui werd vernield en bij de ingang van de bank werd brand gesticht.

De bank krijgt de woede van de demonstranten over zicht heen omdat vlak voor kerst een bankrekening is geblokkeerd die door de betogers werd gebruikt om geld in te zamelen. In totaal stond er voor ruim 8 miljoen euro op de bankrekening, geld dat door de actievoerders is gedoneerd.

Volgens de politie is er “een vermoeden dat het geld voor illegale activiteiten” wordt gebruikt, waaronder het “belonen van jonge demonstranten”. Maar volgens Sunny Cheung, één van de voormannen van de protesten, is de actie nogal arbitrair. “Dit is zeer ongunstig voor Hongkong’s status als internationale financiële hub”, vertelt Cheung. “We keuren het gebruik van politiek om de economie te beïnvloeden ten zeerste af.”

Donateurs vermoeden dat het niet stopt bij het bevriezen van de bankrekening. “Iedereen die gedoneerd heeft, kan nu gemarkeerd zijn als crimineel”, vertelt Ventus Lau Wing-hong, politicus in Hongkong. “Maar daar worden we niet bang van.”

Bitcoin fixes this?

In vrij korte tijd is er in Hongkong een grote organisatie ontstaan van mensen die zich afzetten tegen de veranderingen die ze opgedrongen worden. Dat de demonstranten geld nodig hebben om enig partij te vormen tegen de door de overheid gefinancierde tegenpartij spreekt voor zich.

Het is dan een relatief eenvoudige ingreep vanuit de overheid om het organiserend vermogen te remmen door toegang tot geld weg te nemen. Geld dat in ieder geval deels op legitieme wijze is geschonken. “Ik heb gewoon hard gewerkt voor het geld dat ik gedoneerd heb”, vertelt een 52-jarige salesconsultant. “Het is geen zwart geld. De politie grijpt alle mogelijkheden aan om de jonge demonstranten dwars te zitten.”

De spreuk ‘Bitcoin fixes this’ is inmiddels haast tot een meme geworden. Het is natuurlijk onzin dat Bitcoin de problemen in Hongkong zou oplossen. Maar het gebruik ervan zou een dergelijke verstrekkende ingreep wel voorkomen. Er is dan maar één iemand met toegang tot het geld: degene met de private keys. En dat is HSBC niet.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.