Zo verdedigt blockchain de Amerikaanse luchtmacht

De informatievoorziening van de Amerikaanse luchtmacht is afhankelijk van duizenden apparaten en sensoren. Op het land, in de lucht, ruimte, en zee. Blockchain helpt de strijdkachten bij de bescherming van dit omvangrijke Internet of Things.

Adoptie

Zo verdedigt blockchain de Amerikaanse luchtmacht
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Industrial Internet of Things

Het Internet of Things (IoT) staat voor de ontwikkeling van het internet waarbij alledaagse voorwerpen verbonden zijn met het netwerk en gegevens kunnen uitwisselen. Omdat fysieke objecten en de virtuele wereld samenkomen, ontstaan er tal van nieuwe mogelijkheden. Voorwerpen die op deze manier verbonden zijn, worden ookwel ‘slimme objecten’ genoemd.

De toepassing van dit gedachtegoed op industriële schaal noemt men Industrial Internet of Things (IIoT). Het gaat hier specifiek om grote aantallen sensoren, instrumenten, en andere apparaten die in verbinding staan met industriële applicaties. Op die manier kan er efficiënt data verzameld, uitgewisseld, en geanalyseerd worden.

De Amerikaanse luchtmacht zet IIoT in voor diverse doeleinden. Denk aan het creëren van slimme (virtuele) grenzen om een omgeving. Of gegevens over de werking van motoren van vliegtuigen, banden van vrachtwagens, of puin op landings- of startbanen.

Blockchain als verdedigingslinie

De afhankelijkheid van al die gegevensstromen wordt steeds groter. En dus is het belangrijk dat ze te vertrouwen zijn. Zo’n slimme perimeter is natuurlijk weinig waard als er gesjoemeld is met de data die wordt uitgewisseld.

Xage Security heeft de opdracht gekregen om de toegang tot die gegevensstromen te beveiligen. Daarin staat het gebruik van blockchaintechnologie centraal. “Xage gebruikt blockchain voor de opslag van toegangsregels. Denk aan welke nodes aan het netwerk mogen deelnemen. Maar ook informatie over privileges en identiteit. En een audit trail waarin alle activiteit is terug te vinden.”

In online oorlogen probeert een aanvaller zijn sporen zo goed mogelijk uit te wissen. Bijvoorbeeld door logs te manipuleren of verwijderen. De (inlog)gegevens van een account te veranderen of onbruikbaar te maken.

“Dat wordt een stuk lastiger, aangezien de aanvaller de gegevens nu op veel nodes moet aanpassen”, leest het persbericht. “Dit maakt het een aanval een stuk lastiger en maakt het bijna onmogelijk om met de gegevens te sjoemelen. Als het lukt om één node offline te halen, is de data altijd nog ergens anders beschikbaar.”

De Amerikaanse luchtmacht experimenteert op meer gebieden met de inzet van blockchaintechnologie. Zo stelde het eerder dit jaar een budget van $7,6 miljoen beschikbaar om geknoei met computer chips tegen te gaan.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.