Iran wil gezamenlijke cryptomunt voor moslimlanden
Iraanse president Hassan Rouhani spreekt op Kuala Lumpur Summit 2019 over meer samenwerking en handel tussen moslimlanden. En over een gezamenlijke cryptomunt om onder het juk van de dollar uit te komen. Interessant: Maleisië en Turkije steunen het idee!
De Kuala Lumpur Summit in Maleisië is een conferentie voor moslimleiders en -geleerden vanuit de hele wereld om te discussiëren over problemen in de moslimwereld. De editie van 2019 vond de afgelopen week plaats.
De Iraanse president Hassan Rouhani mocht op donderdag 19 december de leiders van de andere landen toespreken. Hij drong aan op nauwere samenwerking en meer handel tussen moslimlanden, om de Amerikaanse hegemonie te bevechten, zo rapporteert het AP.
Rouhani stelde verder voor om een moslim-cryptomunt op te zetten voor betalingen tussen moslimlanden, om de afhankelijkheid van de Amerikaanse dollar te elimineren. Volgens Rouhani gebruikt de VS economische sancties ook tegen andere landen om te domineren en pesten.
De moslimwereld zou maatregelen moeten ontwerpen om zichzelf te redden van de overheersing van de Amerikaanse dollar en het Amerikaanse financiële regime.
De VS en de VN hebben in de afgelopen 15 jaar allerlei economische sancties opgelegd aan Iran, waaronder het uitsluiten van internationaal betalingsverkeer door afkoppelen van het SWIFT betalingsnetwerk.
Mahathir Mohammed, de eerste minister van Maleisië, reageerde positief op het voorstel van Rouhani. Hij had het idee van een gezamenlijke cryptomunt zelf ook eerder genoemd, en liet vallen dat ook Turkije erachter staat.
Kritiek op de dominante positie van de Amerikaanse dollar is de laatste tijd vaker en luider te horen, niet alleen vanuit landen die onder Amerikaanse sancties te lijden hebben gehad. Deze zomer riep de Engelse centrale bankier Mark Carney op om een einde te maken aan de dominante positie van de dollar.
Bitcoin nog verboden
Merk op dat men bij de gesprekken over deze voorgestelde gedeelde cryptomunt niets zegt over bitcoin, niet over het netwerk en niet over de munt.
Betalingen met bitcoin en ander cryptogeld zijn op dit moment verboden in Iran. Dat benadrukte de overheid nog eens toen deze zomer mining van bitcoin wel legaal gemaakt werd, en de eigen door goud gedekte cryptomunt werd aangekondigd.
Mogelijk is de overheid nog bang voor een vlucht vanuit de eigen munt naar bitcoin als die vrij toegestaan wordt. In tijden van onrust en onzekerheid worden vaker zilver, goud en buitenlandse valuta verboden om vlucht vanuit de nationale munt te voorkomen.
De enige manier waarop een land in economisch zware tijden bitcoin vrij kan toestaan is als de nationale munt ook gedekt zou worden door bitcoin. We hebben echter geen signalen om te geloven dat dit spoedig aan de orde is.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.