Amerikaans wetsvoorstel moet duidelijkheid geven over status crypto’s

Krijgen Amerikanen dan éindelijk opheldering over de juridische status van cryptovaluta en digitale assets? Naar verluidt is er een wetsvoorstel in de maak met de naam ‘Crypto-Currency Act of 2020’. Dit staat erin.

Regelgeving

Amerikaans wetsvoorstel moet duidelijkheid geven over status crypto’s
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Er is een kopie van het wetsvoorstel in omloop gekomen via Forbes. Het wetsvoorstel is een poging van congreslid Paul Gosar om op te helderen welke categorieën digitale assets er zijn en welke federale organisaties erbij betrokken zijn.

Gosar noemt deze drie categorieën:

  1. Crypto-currency. Alle representaties van de Amerikaanse dollar die verankerd zijn op een blockchain of ‘decentraal cryptografisch grootboek’. In bredere zin is deze categorie bedoeld voor alle assets die een officieel geldig betaalmiddel representeren. Denk aan een stablecoin als USDT.

  2. Crypto-commodity. Economische middelen of diensten die a) deels of volledig inwisselbaar zijn voor vergelijkbare middelen, b) qua bestaan niet afhankelijk zijn van één of enkele specifieke producenten, en c) opgeslagen staan op een blockchain. Hier zou bitcoin onder vallen.

  3. Crypto-security. Alle effecten, zoals een aandeel of obligatie. In deze context noemt Gosar KYC- en AML-vereisten en aanvullende standaarden die gevolgd moeten worden bij de uitgifte van assets in deze categorie.

Aan iedere categorie koppelt het wetsvoorstel een zogeheten ‘federal crypto regulator’. Voor crypto-currencies is dat de FinCEN, voor crypto-commodities de CFTC, en voor crypto-securities de SEC. De term ‘digital asset’ verwijst naar een asset in één van bovengenoemde categorieën.

Deze onderverdeling is weinig vernieuwend. Het lijkt erop dat Gosar een poging doet om de status quo op papier vast te leggen. En dat is belangrijker dan je wellicht zou verwachten. Talloze aanvragen voor licenties die nu op de lange baan zijn geschoven púúr vanwege het ontbreken van regelgeving zouden dan doorgang kunnen vinden.

Het wetsvoorstel is nog niet ingediend. Het is op het punt aangekomen dat het voorgelegd wordt aan anderen om de discussie erover op gang te brengen – een discussion draft.

Je kan het wetsvoorstel hier inzien (PDF).

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.