Ripple Labs haalt 200 miljoen dollar op, maar XRP reageert nauwelijks

Fintech-startup Ripple Labs haalt 200 miljoen dollar op bij investeerders om ook volgend jaar de snelle groei voort te zetten. Het XRP-token reageerde nauwelijks op dit nieuws, en staat nog steeds op ruim 40% verlies in 2019.

BedrijfslevenRipple

Ripple Labs haalt 200 miljoen dollar op, maar XRP reageert nauwelijks
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Ripple Labs heeft 200 miljoen dollar opgehaald bij investeerders, waarmee de totale waarde van het bedrijf volgens Forbes op 10 miljard dollar komt. Dit maakte het bedrijf gisteren bekend in een persbericht.

Het bedrijf dat toepassingen bouwt op het Ripple-netwerk heeft volgens CEO Brad Garlinghouse een uitstekend jaar achter de rug, en verkeert in een sterke financiële positie. In november dit jaar maakte Ripple Labs bekend dat ze inmiddels 300 klanten hebben, en dat het aantal transacties dit jaar vertienvoudigt.

De aandeelhouders van het bedrijf Ripple Labs hebben het duidelijk een stuk beter voor elkaar dan de bezitters van XRP, de munt die gebruikt wordt op het Ripple-netwerk. De derde cryptomunt naar marktwaarde volgens ranglijst CoinMarketCap staat dit jaar op een verlies van ruim 40%, terwijl bitcoin 85% hoger staat.

De koers van XRP reageerde nauwelijks op het nieuws, en sloot gisteren met een plus van 3% ten opzichte van de dag ervoor. Daarmee staat nog steeds 94% onder de all time high van $3,30 in januari 2018.

xrp-chart-2019.png

Onder XRP-fans is er de laatste tijd wat onvrede over de grote hoeveelheden XRP die door Ripple op de markt gedumpt worden, in het tweede kwartaal van 2019 alleen al voor ruim 250 miljoen dollar, volgens de rapportage van Ripple zelf.

Om de verhouding tussen XRP (de munt) en Ripple Labs (het bedrijf) beter te begrijpen, moeten we terug naar 2012, toen het XRP-grootboek gemaakt werd, samen met de 100 miljard XRP-tokens die op het XRP-netwerk gebruikt kunnen worden om de transactiekosten te betalen.

De oprichters besloten om 80 miljard XRP te schenken aan Ripple Labs, dat toen nog OpenCoin heette, en zelf 20 miljard XRP te houden. Op dit moment heeft Ripple Labs naar eigen zeggen nog 60 miljard XRP in kas. De rest is intussen verkocht aan de markt, waarmee ze miljarden dollars hebben opgehaald.

xrp-sales.jpeg

Daarmee is het bedrijf intussen meer waard dan de cryptomunt, met een waardering van 10 miljard dollar voor Ripple Labs tegenover de ruim 8 miljard dollar ook XRP. Een pijnlijke zaak voor de XRP-investeerders, want in tegenstelling tot de aandeelhouders van het bedrijf zien zij hun bezit steeds minder waard worden.

Dit is een interessant voorbeeld van het verschil tussen value creation en value capturing. Het is duidelijk dat het XRP-netwerk een hoop waarde creëert voor de gebruikers. Het lijstje klanten op de website is indrukwekkend met namen als American Express, MoneyGram en Santander.

Deze waarde wordt echter niet gevangen door XRP, maar door Ripple Labs. Het zijn vooral de aandeelhouders die er baat bij hebben.

Hierin ligt een interessante aanwijzing voor mensen die willen investeren in crypto:

Als je tijd investeert om dingen te leren, dan loop je weinig risico. Je opgedane kennis en vaardigheden zijn ook elders bruikbaar.

Als je geld investeert, moet je goed kijken naar het verschil tussen value creation en value capturing. Het kan maar zo zijn dat het bedrijf erachter, of een ander project, alle waarde vangt, en een munt of token uiteindelijk maar weinig waarde vangt, of zelfs waardeloos wordt.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.