Activiteit rondom scam Cloud Token neemt toe, pas op!

Scams: ze zijn er in alle soorten en maten. Eén van de meest vervelende is de scam die werkt totdat de boel ineens in elkaar stort. Cloud Token is er een voorbeeld van. Activiteit rondom dit piramidespel neemt toe, ook in Nederland. Opletten dus!

Veiligheid

Activiteit rondom scam Cloud Token neemt toe, pas op!
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Piramidespel

Een piramidespel is een frauduleus systeem waarbij deelnemers geld inleggen en vervolgens anderen proberen over te halen om óók mee te doen. De inleg van de nieuwkomers wordt gebruikt om prijzengeld (vaak verwoord als ‘rendement’) uit te betalen aan bestaande deelnemers.

Uitbetalingen zijn afhankelijk van het aantal (door de deelnemer) geworven nieuwkomers. Aan het ontvangen van dit prijzengeld ligt doorgaans geen andere activiteit ten grondslag dan het werven van nieuwe deelnemers. De houdbaarheid van een piramidespel is dus afhankelijk van het werven van deelnemers. Stopt de instroom van nieuw geld, klapt de boel in één keer in elkaar.

Grote beloftes

Dit soort fraude is in het bijzonder vervelend omdat er een periode is waarin het lijkt alsof de vaak overdreven beloftes waargemaakt kunnen worden. ‘Het werkt!’, denken vroege instappers, die vervolgens ook gouden bergen gaan beloven aan hun vrienden en kennissen.

Bitconnect is een voorbeeld van zo’n malafide constructie die ook in Nederland heeft huisgehouden. Omdat het succes afhankelijk is van het winnen van zieltjes zie je doorgaans een hele actieve community van promotors. Multi-level marketing noem je dat. Ook bij Bitconnect zag je dat Nederlands publiek werd aangesproken met de belofte van grote winsten.

“Dan voerde je 500 dollar in en zou je na een jaar 111.000 dollar winst hebben”, vertelt Steven de Rooij in gesprek met het NRC. Toch kon hij zijn geld niet weghalen. “Ik wist dat het moeilijk zou worden om al mijn geld op tijd eruit te krijgen omdat er voor lage investeringen een lange uitbetalingstermijn gold 299 dagen.”

Het meest recent in elkaar geklapte piramidespel is PlusToken. Dat is ook gelijk de grootste geweest. De oplichters hebben in totaal 45.000 BTC en 800.000 ETH weten te bemachtigen.

Cloud Token

Ondanks dat er voorbeelden te over zijn, blijft deze vorm van fraude effectief. Nu weer onder de noemers Cloud, Cloud Token, en Cloud 2.0.

De belofte van Cloud Token is een maandelijks rendement van 6 tot 12 procent op je inleg. Daar hoef je niets voor te doen. Nou ja, je moet natuurlijk wel geld storten. Het advies is om minimaal 500 dollar te storten via Cloud’s portemonnee. Daarna kan je hele slimme handelssoftware activeren. ‘Die is zó slim, dat je gegarandeerd geld verdient’, is het verhaal.

Als je de materie induikt, zie je dat het verhaal barst van de manco’s. De slimme software is nergens op gestoeld, er wordt verwezen naar niet-bestaande ‘wiskundige formules’, en toevallig mist een groot deel van de documentatie over de manier waarop je het wereldje weer uit kunt stappen. Er zijn bekende oplichters bij betrokken, en van het zogenaamde token zijn verschillende versies te vinden die beide nagenoeg ongebruikt zijn.

Cloud Token bestaat sinds de zomer van 2019. In eerste instantie deed de software wat je zou verwachten. Je kon verdiende CTO’s direct converteren naar ether (ETH) en die uit je wallet halen. Dat was natuurlijk voorbehouden aan vroege leden en promotors.

Inmiddels zit Cloud in een overgangsfase naar Cloud 2.0. “Omdat Cloud uit zijn jas groeide en grotere plannen had”, vertelt een promotor ons. “Het ging van project naar officieel bedrijf.”

Maar niet ontoevallig zit het hele systeem op slot. De ‘oude’ software werkt niet meer, en de nieuwe software is nog niet live. “CTO’s worden keurig elke dag bijgeschreven, maar alles zit op slot tot ze klaar zijn met de transformatie”, horen we van de promotor. Hij wacht zelf ook totdat hij bij zijn geld kan. “Tot frustrerends aan toe...”

Niet. Aan. Meedoen.

Wordt Cloud 2.0 ooit écht actief? Kleine kans. Het is aannemelijker dat de fraudeurs tijd winnen door in te spelen op hebzucht en er relatief geruisloos met hun buit vandoor willen gaan (de zogeheten exit scam). Ondertussen gaat de promotie gewoon door, ook in Nederland.

“We merken in de markt een toename van meldingen over Cloud Token”, vertelt Christiaan Jimmink, marketing manager bij Bitcoin Meester. “We adviseren altijd om er ver weg van te blijven.”

Beter advies kunnen we niet geven. Niet. Aan. Meedoen. Hoe mooi de beloftes ook zijn. Grote kans dat je je geld niet meer terugziet.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.