Prijs Bitcoin onder 7.000 dollar, analysebedrijf wijst naar oplichters PlusToken

Maandag daalde de prijs van Bitcoin naar zo’n $6.850, ruim onder de steungrens van $7.000. Analysebedrijf Chainalysis wijst naar PlusToken-oplichters als oorzaak, ondanks dat er inmiddels 6 daders zijn opgepakt.

VeiligheidBitcoin

Prijs Bitcoin onder 7.000 dollar, analysebedrijf wijst naar oplichters PlusToken
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Telkens als de prijs van Bitcoin significant daalt of stijgt vliegen de verklaringen je om de oren. We zijn daar doorgaans terughoudend in, omdat een causaal verband bijna altijd ontbreekt. Bovendien zijn dergelijke prijswegingen op lange termijn weinig interessant.

PlusToken

Maar als er een uitgebreide op data gebaseerde analyse verschijnt, kan het geen kwaad om er even naar te kijken. Integendeel. Chainalysis heeft uitgebreid op een rij gezet waarom zij vermoeden dat de verkoop van de ‘opbrengst’ van PlusToken – één van de grootste scams uit de geschiedenis van crypto – achter de meest recente daling van ~4% zit.

PlusToken is een klassiek fraudegeval die vooral binnen de grenzen van China heeft huisgehouden. Door grote winsten te beloven, hebben de oplichters talloze mensen geld weten te ontfutselen. De consensus onder analysebedrijven is dat er in totaal 180.000 BTC en 6.400.000 ETH de piramide in is gegaan. Daarvan zou zo’n 45.000 BTC en 800.000 ETH onder controle zijn van de oplichters.

Hoewel er in juni zes individuen zijn opgepakt, blijven de wallets die met PlusToken geassocieerd zijn actief. De crypto’s worden ten gelde gemaakt via onafhankelijke OTC-kantoren die – volgens Chainalysis – voornamelijk actief zijn op Huobi.

Daalt prijs Bitcoin door verkoop gestolen geld?

Dat is de vraag die door het analysebedrijf centraal is gesteld. Om tot een antwoord te komen, zijn deze twee parameters onder de loep genomen:

  1. On-chain volume. Het aantal bitcoins dat (zichtbaar) verplaatst werd naar één van de 26 belangrijkste OTC-kantoren op Huobi.
  2. Handelsvolume. De hoeveelheid BTC die naar Tether (USDT) is omgezet op Huobi. Hier is voor gekozen omdat de PlusToken-scammers tot dusver alle gestolen cryptovaluta naar Tether hebben gewisseld.

De onderzoekers hielden er twee hypotheses op na:

  1. Ze verwachtten dat een toename in on-chain volume gevolgd zou worden door een toename in handelsvolume.
  2. Ze verwachtten dat de Bitcoin-prijs vlak daarna zou dalen

Chainalysis heeft naar eigen zeggen voldoende bewijs verzameld om te stellen dat beide hypotheses waar zijn. De uitkomst van de analyse is dat er een correlatie (samenhang) is tussen PlusToken-cashouts en prijsdalingen van Bitcoin.

chainalysis-onchain-volume.png
Effect van on-chain volume op Bitcoin-prijs (bron)
chainalysis-trading-volume.png
Effect van handelsvolume op Bitcoin-prijs (bron)

Geen causaliteit

De stap naar de uitspraak dat de prijsdaling dus is veroorzaakt door de verkoop door PlusToken-scammers is snel gemaakt. Maar dat is niet bewezen. De aangetoonde samenhang kan evenwel toeval zijn. Bovendien zijn er (te)veel onbekenden. Zo zijn de transacties van OTC-kantoren inhoudelijk niet te inspecteren, en is het onmogelijk aan te tonen dat de toename in volume daar echt door PlusToken-geld is veroorzaakt.

Na aanvullend onderzoek durft Chainalysis wel met zekerheid te stellen dat het verplaatsen van aan PlusToken gerelateerde bitcoins een direct effect heeft op de beweeglijkheid van Bitcoin’s prijs. Volgens de onderzoekers is er nog zo’n 20.000 BTC – bijna $150.000.000 – over van de buit.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.