‘We bouwen dit model op de rug van idioten’

Dinsdag zijn vijf Amerikaanse mannen aangeklaagd wegens grootschalige ponzifraude. In totaal zou 722 miljoen dollar zijn verdiend met een bedrijfsmodel dat “gebouwd is op de rug van idioten”, aldus een van de gedaagden.

Veiligheid

‘We bouwen dit model op de rug van idioten’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Uit het hofdocument (PDF) van de federale rechtbank van New Jersey is op te maken dat het vijftal maar op één ding uit was: zelf rijkdom vergaren ten koste van een grote groep investeerders. Althans, feitelijk moet dat nog bewezen worden, maar het bewijs lijkt overtuigend.

Achter BitClub Network (BCN) schuilt een piramide van investeerders, ontworpen om vooral de (kleine) top rijk te maken. “De marge van MLM [multi-level marketing] zal gigantisch zijn”, is te lezen in een e-mail tussen twee van de vijf mannen. “Ik heb gezien hoe goed je bent in het bedenken van een aantrekkelijke prijsmodel dat 99% van de deelnemers bijna 0% kans geeft om meer dan 50% van het maximum uitbetaald te krijgen.”

In ruil voor een investering kreeg de deelnemer een aandeel in het mining-park dat door BCN zou zijn opgetuigd. Dat aandeel gaf recht op een hoge winstuitkering, het lokkertje dat veel investeerders over de streep heeft getrokken. BCN opereerde wereldwijd en is van begin 2014 tot eind 2019 actief geweest. In die tijd is volgens de aanklacht meer dan 720 miljoen dollar van investeerders ontfutseld.

Wil je voorkomen zelf het slachtoffer te worden van ponzifraude? Let dan op de volgende alarmsignalen:

  1. Er worden grote en onhoudbare beloftes gedaan over te ontvangen winsten.
  2. Je moet vooraf een bedrag betalen om te mogen deelnemen, vaak verkapt als aandeel of recht van deelname.
  3. Je kan je eigen winsten verhogen door anderen aan te brengen als deelnemer of investeerder.
  4. Investeerders worden onder druk gezet om deel te nemen, bijvoorbeeld door een gevoel van urgentie te creëren, of door sociale druk op fysieke bijeenkomsten.

En onthoud in deze context: “Als iets eruitziet als een eend, zwemt als een eend en kwaakt als een eend, dan is het waarschijnlijk een eend.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.