Deutsche Bank ziet rol voor bitcoin in 2030

Een analist van Deutsche Bank beschrijft in prikkelend toekomstbeeld hoe overheden in de knel komen door oplopende inflatie. Of fiatgeld dat overleeft? Dat is de multi-trillion dollar (or bitcoin) question voor het komende decennium.

Bitcoin

Deutsche Bank ziet rol voor bitcoin in 2030
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

"Een onthutsende lijst met onjuiste 'over 10 jaar' voorspellingen vervuilen de geschiedenisboeken", zo begint het voorwoord van een speciale editie van Konzept, een onderzoeksmagazine dat Deutsche Bank periodiek publiceert, met als doel inzicht geven in de fundamentele krachten achter de wereld van economics en finance.

Dit komt volgens hen omdat men doorgaans ofwel heel zichtbare trends doortrekt, ofwel met totaal zonderlinge ideeën komt. Voor Konzept #17 hebben ze hun analisten gevraagd naar een origineel idee met een link tussen vandaag en de toekomst.

De eerste analyse is van Jim Reid en draagt de omineuze titel "Het einde van fiatgeld?". Hij beschouwt het systeem van fiatgeld dat sinds begin jaren '70 de wereld van een immer gevulde schatkist heeft voorzien. Deze onmatigheid dient gestraft te worden met heel hoge inflatie.

Dat dit tot op heden niet is gebeurd, hebben de centrale bankiers te danken aan de opkomst van globalisering en vrijhandel, die door voortdurende arbitrage van arbeid zorgde voor steeds goedkopere producten, en daarmee uitblijvende inflatie.

Dat effect kon wel eens spoedig z'n einde bereiken. Wat gebeurt er als landen meer oog krijgen voor hun eigen werklui? Het nieuwe protectionisme van Trump is wellicht een eerste voorbode. De lonen stijgen, producten worden duurder en er komt flinke inflatie.

Op den duur wordt inflatie misschien steeds meer onderdeel van ons systeem, en ontstaan er twijfels over de houdbaarheid van fiatgeld. De vraag naar alternatieve valuta zal daarom waarschijnlijk tegen 2030 flink hoger liggen. Zal fiatgeld de beleidsdilemma van overheden overleven waarin ze een afweging moeten maken tussen een hoger rendement en recordschulden? Dat is de multi-trillion dollar (or bitcoin) question voor het komende decennium.

Reid noemt het huidige systeem fragiel, dat wil zeggen dat het niet veel schokken kan hebben. In deze laatste alinea suggereert hij dat als fiatgeld niet overleeft, dat we dan misschien niet meer in dollars maar in bitcoins moeten rekenen.

Het lijkt een kwinkslag, maar is misschien betekenisvoller dan het op het eerste gezicht lijkt. Bitcoin is tenslotte een 'hard money', een geld dat je niet zomaar kan bijdrukken, in de context van dit artikel de tegenpool van het door Reid aangeklaagde fiatgeld.

Spraakmakend lijstje

Laat duidelijk zijn dat dit geen officieel beleidsdocument is van Deutsche Bank. Het dient ter inspiratie en prikkeling van medewerkers en relaties. Maar het is op z'n minst interessant te noemen dat ze zich iets dergelijks hardop afvragen.

Het is een tekenende afsluiting van een jaar...

  • waarin het IMF een rapport uitbrengt over verschillende soorten geld, waarin Bitcoin een eigen plek heeft gekregen.
  • waarin voor het eerst een Amerikaanse president twittert over "Bitcoin en andere cryptovaluta". 
  • waarin Steven Mnuchin, de Amerikaanse minister van Financiën, in een persconferentie Bitcoin noemt als legale investering.
  • waarin Patrick McHenry in het Amerikaanse Congress concludeert dat Libra gestopt moet worden, maar dat Bitcoin unstoppable is.
  • waarin centrale bankier Mark Carney pleitte voor een minder dominante rol voor de dollar en een nieuwe wereldmunt.

De constatering van Jim Reid dat het huidige systeem fragiel is, en de suggestie dat we tegen die tijd misschien niet in dollars maar in bitcoins moeten denken, voegen we met plezier toe aan het lijstje!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.