Easypaysy

Ontwikkelaar wil Bitcoin gebruiksvriendelijker maken met vaste rekeningen

‘De gebruiksvriendelijkheid van Bitcoin-betalingen is verschrikkelijk’, aldus Bitcoin-developer José Femenías Cañuelo. Zijn oplossing: vaste rekeningen verankerd op Bitcoin’s blockchain, zonder aan privacy in te leveren.

Bitcoin

Ontwikkelaar wil Bitcoin gebruiksvriendelijker maken met vaste rekeningen
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Cañuelo publiceerde recent een whitepaper (PDF) waarin hij uitgebreid vertelt over zijn beoogde oplossing. “Betalen met Bitcoin lijkt op het gebruik van internet zonder domeinnamen, enkel gebruikmakend van IP-adressen”, vertelt hij in gesprek met het Engelse Bitcoin Magazine. “Maar dan nog slechter, want crypto-adressen zijn langer, lelijker, en veranderen telkens.”

Bitcoin-rekeningen

De Spanjaard heeft een zogeheten Layer 2-protocol bedacht. Een technische laag bovenop Bitcoin waarmee gebruikers hun eigen Bitcoin-rekening kunnen openen. Zonder aan waardevolle eigenschappen van Bitcoin in te boeken, zoals de mate van privacy en zelfbeschikking. En het goede nieuws: zijn oplossing zou direct gebruikt kunnen worden. Aanpassingen aan Bitcoin zijn niet nodig.

Het ‘openen’ van een rekening gebeurt middels een transactie waar twee public keys bij betrokken zijn, de identity key en de value key. De eerste wordt gebruikt voor communicatie, de laatste voor het ontvangen van betalingen. Het resultaat van de transactie bevat de zogeheten rendezvous descriptor. Dat is een klein tekstbestand dat informatie over de geopende rekening bevat, waaronder de manieren waarop je betalingen kan ontvangen.

Betalen

Er zijn vervolgens verschillende manieren om de geopende rekening te gebruiken. Je kan ermee betalen, én je kan er betalingen mee ontvangen. In die laatste context spreekt Cañuelo over twee groepen, interactieve betalingen en niet-interactieve betalingen.

In principe werkt het als volgt:

  1. De ontvanger geeft z’n rekeningnummer aan de betaler.
  2. De betaler vraagt middels het Bitcoin-netwerk informatie op over de rekening.
  3. De betaler vraagt aan de ontvangende partij op welke manier(en) hij betaald kan worden.
  4. De betaler vraagt een ontvangstadres op en voert de betaling uit.

In bovenstaande interactieve situatie vindt de meeste communicatie onder water plaats, maar de efficiëntie van de betaalmethode is onder andere afhankelijk van de manieren waarop er gecommuniceerd kan worden met de ontvanger.

Als de interactie met de ontvanger je teveel gedoe is, of simpelweg onmogelijk, biedt Cañuelo een alternatief: de niet-interactieve betaling. Daarmee kan de betaler een alleen door de ontvanger te besteden bedrag op Bitcoin’s blockchain publiceren. Je zou kunnen stellen dat iemand geld in je wallet stopt, zonder precies de details daarvan te kennen (je privacy blijft intact).

Slimmer betaalsysteem

In Cañuelo’s zeer gedetailleerde en lezenswaardige whitepaper presenteert hij een gebruiksvriendelijk(er) betaalsysteem.

Je kan één rekening publiceren (bijvoorbeeld in een e-mail of op een naamkaartje), en toch – zoals het hoort – iedere betaling op een ander adres ontvangen. Je kan iemand betalen zonder tussenkomst van de ontvanger. Je kan verifiëren (en dus zeker weten) dat je geld naar de juiste rekening stuurt. Je kunt feitelijk een identiteit op Bitcoin’s blockchain registreren. En features die inmiddels gebruikelijk zijn in de betaalwereld, zoals terugkerende betalingen, incasso’s en terugboekingen, zijn (in theorie) te implementeren.

En dat alles zonder dat Bitcoin’s protocol aangepast hoeft te worden. Op dit moment zit easypaysy qua ontwikkeling nog in de opstartfase. Er is een werkend proof of concept, maar er is nog geen code van productiekwaliteit. Bovendien is er software voor gebruikers nodig waarmee de technische details (deels) worden weggepoetst. Maar de whitepaper geeft alvast een blik in hoe betalingen er in de nabije toekomst mogelijk komen uit te zien.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.