Exchange Upbit bevestigt diefstal van 49 miljoen dollar in ether (ETH)

Maar liefst 342.000 ETH wisten inbrekers van Upbit te ontfutselen, met een totale waarde van 49 miljoen dollar. Het is de zevende grote hack van 2019. Not your keys, not your crypto!

Exchange

Exchange Upbit bevestigt diefstal van 49 miljoen dollar in ether (ETH)
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

De hack van Upbit

In een blogpost bevestigt Upbit’s CEO dat woensdagochtend een “abnormale transactie is gesignaleerd”. Het resultaat van die transactie is een “uitstroom van 342.000 ether”. Maak je gebruik van Upbit? Dan zijn dit de twee belangrijkste aandachtspunten:

  1. Het verlies wordt volledig gecompenseerd door assets van Upbit zelf. Anders gezegd: klanten van Upbit merken aan hun eigen portfolio niets van de diefstal.
  2. De exchange zal minimaal twee weken niet volledig functioneel zijn. Op het moment van schrijven zijn stortingen en opnames uitgeschakeld.

Het geld is in eerste instantie naar dit adres gestuurd. Vanaf daar wordt het opgeknipt in kleinere bedragen, een proces dat donderdagochtend nog te volgen is. Upbit kan rekenen op steun van andere spelers in de markt om te voorkomen dat de gestolen ethers ten gelde gemaakt kunnen worden.

Zevende grote hack van 2019

Deze meest recente hack legt nogmaals het vergrootglas op het risico rondom het stallen van financiële middelen op exchanges. Dit zijn de zeven meest in het oog springende diefstallen van 2019:

  1. Op 15 januari ging bij Cryptopia het licht uit. In totaal is zo’n 16 miljoen dollar buitgemaakt.
  2. Op 24 maart is zo’n 7 miljoen dollar gestolen van DragonEx.
  3. In maart werd ook zo’n 13 miljoen dollar aan EOS en 6,2 miljoen dollar aan XRP gestolen op Bithumb.
  4. In mei werd toonaangevende beurs Binance het slachtoffer. In totaal werden 7.000 bitcoins gestolen, ter waarde van 40,7 miljoen dollar.
  5. In juni ‘verloor’ BiTrue meer dan 4 miljoen dollar van het geld van haar klanten.
  6. In juli werden 50.000 (!) gebruikers van de Japanse exchange Bitpoint getroffen. In totaal is 28 miljoen dollar in handen van hackers gekomen.
  7. Upbit sluit de top 7 af, met de diefstal van 49 miljoen dollar in ether.

Het is niet zo dat gebruikers in alle gevallen schadeloos zijn gesteld. De procedure rondom Cryptopia is bijvoorbeeld nog in volle gang, ondanks dat het de eerste grote hack was van dit jaar. Daarom: let op waar je jouw geld neerzet. Not your keys, not your crypto.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.