Wereldwijd meer dan 6000 bitcoin-geldautomaten

Overzichtssite CoinATMRadar.com voegde vorige week de 6000e bitcoin-geldautomaat toe, een groei van 1000 sinds juni dit jaar. Op luchthavens zijn ze nuttig, maar wat heb je er daarbuiten aan?

AdoptieBitcoin

Wereldwijd meer dan 6000 bitcoin-geldautomaten
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Bij een bitcoin-geldautomaat, of bitcoin ATM in het Engels, kun je bitcoin en vaak ook andere cryptovaluta kopen met contant geld. Bij ongeveer 35% kun je ook contant geld opnemen door cryptovaluta in te wisselen.

De grafiek van CoinATMRadar toont het aantal bitcoin-geldautomaten sinds eind 2013. Eerst komen er jaarlijks een paar honderd bij, maar vanaf eind 2017 versnelt de groei naar zo'n 2000 per jaar.

Screen Shot 2019-11-27 at 20.30.04.png

En dat brengt ons nu bij nummer 6000. Daarvan staat bijna 80% in de VS en Canada. Nederland staat op de 17e plek met 28 locaties.

In Nederland valt zo'n automaat onder dezelfde wetgeving als een broker zoals Bitcoinmeester, Satos of BTCDirect. Dat betekent dat je vanaf een bepaald bedrag ook een KYC-procedure moet doorlopen. Anoniem zijn de automaten dus in elk geval niet meer.

De vraag is daarom wat het nut van deze automaten is. Zeker omdat de kosten vaak fors zijn, denk aan transactiekosten van vaak 5-10%.

Op luchthavens (zoals Schiphol) kunnen we ons voorstellen dat het handig is om overtollige vreemde valuta om te zetten in een universele munt als bitcoin. Of om te kunnen reizen zonder contant geld, zoals de eigenaar van de bitcoin-automaat op de luchthaven van Miami zei:

Steeds meer mensen reizen graag met bitcoin in plaats van contant geld voor gemak en veiligheid. Miami International Airport is een perfecte plek voor onze klanten om tijdens het reizen hun dollars in bitcoin om te zetten en andersom.

Buiten het voorbeeld van de luchthaven lijkt het vooral een gadget te zijn, bedoeld om bitcoin te promoten.

Screen Shot 2019-11-27 at 20.29.32.png

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.