De beste software wallet voor bitcoin

Not your keys, not your bitcoins. Maar waar bewaar je ze dan veilig én handig? Veriphi heeft 25 wallets voor bitcoin onderzocht en beoordeeld op 48 criteria. Een goed startpunt als je op zoek bent naar wallet-software.

Veiligheid

De beste software wallet voor bitcoin
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Het is één van die lastige vragen waar je als kersverse bitcoiner een antwoord op moet zien te vinden: hoe ga ik m'n bitcoins bewaren? Laat ik ze bij de broker staan waar ik ze heb gekocht? Dan heb je ze feitelijk niet in bezit, als de broker failliet gaat of naar een tropisch eiland verhuist, ben je alles kwijt. Not your keys, not your coins.

Dit past goed bij de ethos van Bitcoin, namelijk die van zelf-soevereiniteit. Je hoeft geen derde partij te vertrouwen om te sparen en betalen. Je draagt zelf verantwoordelijkheid voor je geld. Niet voor niets draagt de whitepaper de titel "Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System".

Een wallet dus, en het liefst eentje waarmee je zelf eigenaar bent van de geheime sleutel, en niemand anders mee kan kijken.

Als je daarnaar op zoek gaat, komt je in een woud van mogelijkheden terecht. Hardware of software? Web, mobiel of desktop? SPV of met je eigen node?

De Canadese crypto-consultancy firma Veriphi heeft 25 software wallets vergeleken op een groot aantal eigenschappen die relevant kunnen zijn voor je keuze. Ook hebben ze op bepaalde eigenschappen de wallets een waardering gegeven, van "prima idee" tot "hard wegrennen".

De volledige spreadsheet vind je hier.

Kanttekeningen

De noeste arbeid om alle eigenschappen uit te zoeken en in een schema te zetten is op zichzelf al lovenswaardig. Het weerhoudt ons er uiteraard niet van om een kritische noot te plaatsen.

Ten eerste over de totstandkoming van de aanbeveling. Veriphi baseert de aanbeveling op hun oordeel van veiligheid, anonimiteit en soevereiniteit.

Dat zijn op zichzelf heel goede criteria, die in meer of mindere mate objectief gemaakt kunnen worden. Zo draagt ondersteuning van 2-factor authentication bij aan veiligheid, en biedt open source je de gelegenheid om te verifiëren dat de ontwikkelaar niet meekijkt.

Helaas blijft onduidelijk op welke manier hun oordeel tot stand komt. Welke criteria zijn positief, en welke negatief?

Ten tweede ontbreekt de afweging tussen veilig en gebruiksvriendelijk. Veiligheid gaat vrijwel altijd ten koste van gebruiksvriendelijk. Cold storage met het glacier protocol is extreem veilig, maar ook behoorlijk arbeidsintensief en onpraktisch.

Bij het kiezen van een wallet moet je die afweging maken, bijvoorbeeld gebaseerd op hoe vaak je een transactie doet (belang van gebruiksvriendelijkheid) en hoeveel geld je erop bewaart (belang van veiligheid). In deze vergelijking moet je dat zelf uit de data halen.

Ten derde het onuitgesproken paradigma dat het oordeel kleurt. Zo vinden ze een wallet beter als die alleen bitcoin ondersteunt, en niet ook andere munten.

Dat doet niets af aan de mooie inventarisatie die een mooi startpunt kan zijn voor je eigen zoektocht. Als je een wallet zoekt waarmee je nauwkeurig de transaction fee kunt instellen, dan kun je snel zien welke dat kunnen.

Tot slot willen we opmerken dat ze expliciet hardware wallets buiten beschouwing hebben gelaten. Mocht je serieuze hoeveelheden crypto willen bewaren, dan zou dat nog wel eens de beste oplossing kunnen zijn!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.