Bakkt komt in 2020 met consumenten-app en betalingsplatform voor Bitcoin

We kennen Bakkt intussen van de infrastructuur voor institutionele investeerders, en hun bitcoin futures en opties. Maar de ambities zijn veel groter. Volgende stap: betalen met bitcoin en andere digitale assets via een app in 2020!

AdoptieBakkt

Bakkt komt in 2020 met consumenten-app en betalingsplatform voor Bitcoin
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

In augustus 2018 maakte Intercontinental Exchange (ICE), het moederbedrijf van onder andere de New Yorkse aandelenbeurs NYSE, bekend dat het een wereldwijd platform ging ontwikkelen voor handelen en bewaren van digitale assets: Bakkt.

Bij de introductie werd een groots vergezicht geschetst:

Bakkt is ontworpen als springplank voor deelname van instituten, handelaars, en consumenten aan de markt van digitale assets. De nadruk ligt op efficiëntie, veiligheid, en bruikbaarheid.

Maar elke reis begint bij een eerste stap.

In het geval van Bakkt was dat een gereguleerd handelsplatform voor grote institutionele beleggers, waar gehandeld kan worden in futures op bitcoin, met als bijzondere eigenschap dat de futures afgerekend worden in fysieke bitcoins.

Dat platform is op 23 september 2019 geopend, nadat men het een aantal keer heeft uitgesteld om alles geregeld te hebben met de toezichthouders.

Er was wat kritiek op het matige volume in de eerste weken, maar sinds vorige week lijkt ook dat wat op gang te komen, met een voorlopige top van 1183 BTC op vrijdag 25 oktober.

Ook is intussen aangekondigd dat er in december naast bitcoin-futures ook bitcoin-opties worden aangeboden op het platform.

Volgende stap: betalingen

Nu het handelsplatform voor professionals staat, werd het tijd om de volgende ambitie te onthullen: een consumenten-app en een verkopers-portal, te lanceren met Starbucks als partner in de eerste helft van 2020.

Over de consumenten-app gebruiken ze de term "digital assets", en beperken het daarmee expliciet niet tot alleen bitcoin. Ze noemen cashbacks en spaarpunten als andere digitale bezittingen, en hebben het ook over cryptovaluta als bredere term dan bitcoin.

Dat is opvallend als we het zetten naast dit stuk uit de aankondiging in 2018, waar expliciet over bitcoin gesproken wordt:

We gaan Bitcoin gebruiken om de wereld van winkelbetalingen op z'n kop te zetten. Door consumenten af te laten stappen van creditcard-betalingen, en aan te leren hun Bitcoin-apps te gebruiken. De marktkansen zijn gigantisch. Consumenten wereldwijd betalen transactiekosten op $25 biljoen aan jaarlijkse aankopen.

De consumenten-app maakt deel uit van een grotere ontwikkeling, waarin Bakkt een volledig betalingsplatform gaat bouwen.

Voor verkopers betekent dit lage transactiekosten, lage transactietijden, veilige opslag en toegang tot een groot aantal consumenten.

Voor consumenten betekent dit een app waarmee ze digitale assets kunnen opslaan, verhandelen, overdragen en ermee kunnen betalen.

Of dit gaat lukken? We wachten maar rustig af wat er gaat komen. Maar als ze dit volledig waarmaken, dan is het beslist een doorbraak voor cryptovaluta, en in het bijzonder voor Bitcoin.

En als je kijkt naar de kans dat het ze lukt, dan is dit misschien wel een belangrijkere ontwikkeling dan Libra.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.