Fysiek geleverde Bitcoins: de impact van de lancering van Bakkt?

Het wachten is voorbij: Bakkt’s Bitcoin-futures staan live. Volgens ingewijden is het voor Bitcoin een historisch moment. Maar de koers ervan ging omlaag, en tot dusver is slechts een handvol contracten verhandeld. Wat is dan de impact van Bakkt?

ExchangeBakkt

Fysiek geleverde Bitcoins: de impact van de lancering van Bakkt?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Bakkt gelanceerd

Het is één van de meest langverwachte gebeurtenissen in de cryptowereld ooit: Bakkt is gelanceerd en heeft de eerste 24 uur waarin gehandeld kon worden achter de rug. In totaal is in dat tijdsbestek voor iets meer dan 70 BTC (een kleine 700.000 dollar) aan contracten verhandeld. Opvallend is dat het vlaggenschipproduct, het dagcontract, verreweg het minst over de toonbank is gegaan.

Kerncijfers Bakkt’s maandcontracten (bron: ICE)

Ter vergelijking: in de eerste 24 uur van CME’s Bitcoin-futures werd een volume van 5.270 BTC neergezet (er werden 1.054 contracten verhandeld). Cboe’s contracten waren goed voor 3.969 BTC op de eerste handelsdag. Als we dat als referentiepunt nemen, zouden we de conclusie kunnen trekken dat Bakkt’s lancering verre van succesvol is. Neem daarbij een prijsdaling van Bitcoin en het sentiment is compleet: Bakkt is een flop en financiële instellingen hebben geen interesse.

Prijsverloop en volume van CME’s Bitcoin-futures (bron: TradingView)

Te hoge verwachtingen

Het huidige sentiment rondom Bakkt is gebaseerd op (te) hoge verwachtingen. Vermoedens die overigens niet zomaar uit de lucht komen vallen. Er is meer dan twee jaar gewerkt aan de lancering ervan. In de media zijn er nagenoeg enkel lovende woorden aan gewijd. Bakkt is neergezet als ‘baanbrekend’ en ‘de volgende grote stap’ in de beleggingswereld.

Het is echter nog (veel) te vroeg om de conclusie te trekken dat Bakkt niet aan die verwachtingen kan voldoen. Wanneer is Bakkt überhaupt een succes? Welke meetpunten zijn daarop van toepassing? En op welke termijn moeten gestelde doelen zijn behaald? Vragen waar wij het antwoord niet op hebben, maar die wel relevant zijn bij het vellen van een oordeel.

Natuurlijk kan je wel de vraag stellen of Bakkt’s lancering als succes gezien mag worden. In april dit jaar schreef Adam White (COO van Bakkt) dat er “twee jaar gewerkt is aan Bakkt’s custody solution”. Anders gezegd: er is jaren naar de lancering toegewerkt. Waarom zijn er niet voldoende launching customers in stelling gebracht om het gat tussen CME’s lancering en die van Bakkt wat te verkleinen?

Een potentieel probleem is dat maar weinig clearing firms (meer specifiek: de Futures Commission Merchant, kortweg FCM’s) ondersteuning bieden voor de nieuwe contracten. Een FCM is een door de CFTC geaccrediteerde tussenpersoon die toegang tot futuresmarkten verschaft. Goldman Sachs is daar een voorbeeld van, en die heeft nog geen plannen om de Bitcoin-futures van Bakkt te gaan verwerken.

En zelfs al zouden er rijen potentiële klanten voor de deur staan, is het nog de vraag hoe snel Bakkt ze kan laten aanhaken. Het gaat om nieuwe infrastructuur en systemen, waar klanten nog niet op aangesloten zijn. Die moeten worden uitgelegd en worden in de praktijk beproefd. Ondanks uitvoerig testen, ligt het voor de hand dat het volume stapsgewijs wordt opgevoerd.

Helaas beschikken we over te weinig data om goed te kunnen duiden hoe de vork in de steel zit. Als we kijken naar wat vanuit Bakkt naar buiten is gebracht in aanloop naar de lancering, zien we vooral verhalen over de bouw van het ecosysteem en het gesprek met toezichthouders. Het geeft de indruk dat er niet gesprint wordt, maar dat de lancering het startsein is van een marathon. “Ik kijk vooruit naar de rol van Bakkt de komende jaren in het verbeteren van toegang, transparantie, en het nut van Bitcoin”, schreef White recent.

Bakkt’s impact

Wat opvalt is dat Bakkt primair op cijfers wordt afgerekend. In de eerste plaats het volume, en in de tweede plaats het effect ervan op de prijs van Bitcoin. Onterecht, als je het Mati Greenspan van eToro vraagt. “Als een normale exchange als toegangsweg naar Bitcoin gezien wordt, is Bakkt een achtbaanse supersnelweg”, vertelt hij op BLOCKTV. “Je gaat niet de kwaliteit van de snelweg beoordelen op basis van de hoeveelheid verkeer op de dag van opening.”

Greenspan behoort tot de groep mensen die de cijfers terzijde schuift en z’n oordeel op dit moment baseert op wat Bakkt (aan ‘tastbare’ zaken) heeft neergezet. In die context is puur het tot lancering komen een grote mijlpaal: het wordt als een enorme boost gezien van de geloofwaardigheid van Bitcoin als asset class.

De lancering van Bakkt staat voor de lancering van gereguleerde infrastructuur waarvan gebruik gemaakt kan worden door doorgaans risico-averse marktpartijen die zich voor het eerst kunnen blootstellen aan Bitcoin. En dan niet de derivaten die we kennen van CME of Cboe, maar fysiek geleverde bitcoins, met op de achtergrond de eigenaar van de grootste aandelenbeurs ter wereld als procesfacilitator.

Voor Bakkt is het nu zaak om de infrastructuur uit te breiden, zodat meer marktpartijen de voordeur kunnen bereiken. Een proces van maanden, zoniet jaren. Dat de deuren open zijn gegaan, is pas het begin van Bakkt’s propositie. Feitelijk volgt nu de periode waarin het bestaansrecht bewezen moet gaan worden. Waarin duidelijk moet worden of we met een gefaald experiment te maken hebben, of dat we getuige zijn geweest van het startsein van een lonende duurloop.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.