Bitcoin daalt naar een uitstekend instapmoment voor de lange termijn

De afgelopen uren is de koers van bitcoin zo'n $2000 gedaald naar een voorlopige bodem van $7800. Is dit hét instapmoment waar iedereen het nog maanden over zal hebben? Kijk met ons mee naar de dag- en weekkaart.

MarktBitcoin

Bitcoin daalt naar een uitstekend instapmoment voor de lange termijn
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Iets na achten vanavond Nederlandse tijd begonnen bitcoin en in het kielzog zo'n beetje alle altcoins stevig in waarde te dalen. Bitcoin doorbrak de bodem van de descending triangle waarin de koers sinds eind juni rond de $10.200 cirkelde. Een gewelddadige crash volgde, naar $7800 precies op Binance.

Een fundamentele aanleiding is niet direct voorhanden. Er is geen grote hack bekendgemaakt, en ook geen fatale bug in het Bitcoinprotocol gevonden. Ook is er niets mis met de miners of de hashrate, zoals door sommigen gesuggereerd.

Niemand kan in de toekomst kijken. Misschien is het morgen Thanksgiving voor de Bitcoin-kalkoenen. Maar het meest waarschijnlijk is dit het beste instapmoment dat je voorlopig gaat krijgen.

Bitcoin in bull market

Het uitgangspunt daarbij is dat we in een nieuwe bull market zitten sinds we op 2 april door de $4350 omhoog zijn gebroken. Die bull market heeft een target van boven de $100.000 in 2020-2021.

De stijging naar bijna $14.000 op 26 juni ging ook wel extreem snel. Een flinke correctie was op z'n plaats, daar was iedereen het ook wel over eens.

We hadden vanaf het begin de zone van $7200 tot $8500 als doel van deze correctie. De 0.5 of 0.618 Fibonacci retracements van de stijging van $3128 naar $13.868 liggen daar. En natuurlijk de CME futures gap die gevuld moest worden 😉.

In een bull market zien we in het verleden bepaalde patronen die aangeven wanneer de koers overdreven hoog is (zelfs voor een bull market) en wanneer de koers eigenlijk wat te laag is.

Op basis van die patronen is dit een uitstekend moment om te kopen, zeker als je koopt voor de lange termijn.

De dagkaart

Op de dagkaart kijken we naar de EMA's van 50, 100 en 200 dagen. We zitten nu net onder de 200-daage EMA, wat in een bull market zelden gebeurt. De RSI zit onder de 30, een extra bevestiging.

Een vergelijkbaar moment is begin augustus 2016 geweest, het begin van de stijging van $500 naar $20.000.

De weekkaart

Op de weekkaart kijken we naar de MA's van 16 en 20 weken. We zitten nu onder de 20-weekse MA, en de RSI is 55.0.

Maar het kan toch ook nog veel lager?

Ja, natuurlijk kan dat. Alles is mogelijk. Maar het zou een breuk zijn met patronen uit het verleden. En hoewel de geschiedenis zich nooit exact herhaalt, rijmt zij vaak wel.

Het voelt spannend om te kopen als iedereen in paniek is. Maar "koop als het bloed door de straten vloeit", luidt de beurswijsheid.

Met het risico dat je het fout hebt, en de boel nog heel veel lager gaat, inderdaad.

We hebben de mogelijkheden in drie scenario's gezet:

  1. Een snel herstel vannacht of morgenochtend naar boven de $9000.
  2. Een nog dieper dal naar rond de $7200, en een langer durend herstel in de loop van de week naar boven de $9000 voor het sluiten van de week-kaars.
  3. Geen herstel, en langere tijd onder de $9000.

Als je weinig risico wilt nemen, wacht je tot de koers boven de $9000 is, waarmee scenario 1 of 2 bevestigd wordt. Het ligt voor de hand dat daarmee de correctie is afgerond, en we opnieuw een stijgende fase in deze bull market ingaan, naar boven de $14.000.

Als je iets meer risico wilt nemen, dan hier kopen, met het risico dat er nog lagere koersen komen, en met de beloning dat je een betere koopprijs hebt.

In elk geval zul je niet de enige zijn die bijkoopt!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.