Fed verlaagt Amerikaanse rente met 0,25% maar was verdeeld over de beslissing

De Amerikaanse rente daalt net als in juni met 0,25%, nu naar 2%. De FOMC was verdeeld over deze beslissing. Is het genoeg met de wereldwijd vertragende economische groei? Trump was er in elk geval duidelijk over! En: goed voor bitcoin?

Markt

Fed verlaagt Amerikaanse rente met 0,25% maar was verdeeld over de beslissing
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

De Federal Open Market Committee (FOMC) vergadert een aantal keer per jaar om beslissingen te nemen over het monetaire beleid, zoals het belangrijkste rentetarief, de Federal Funds Rate.

Vanavond om 20.00 maakte de FOMC de beslissing bekend om de Amerikaanse rente net als in juni te verlagen met 0,25%. De doelrente is nu 1,75% - 2%.

Binnen de FOMC was er geen unanimiteit over deze beslissing. Maar 5 van de 17 waren voor deze verlaging. Nog 5 waren voor geen wijziging en 7 voor een verlaging van 0,5%.

Deze verdeeldheid doet ons denken aan de renteverlaging van de ECB vorige week. De dagen na de beslissing werd vanuit verschillende landen expliciet onvrede uitgesproken. Duitsland, Frankrijk, Oostenrijk en Nederland zijn tegen. Klaas Knot, voorzitter van de Nederlandse centrale bank DNB nam openlijk afstand van het besluit van de ECB.

Over onvrede gesproken, de Amerikaanse president Donald Trump was opnieuw flink ontstemd over de Fed: "Geen lef, geen gevoel en geen visie".

Trump wil een veel sterkere verlaging van de rente, zodat de dollar minder sterk wordt, wat goed is voor de Amerikaanse export.

Op dit moment krijgt hij die verlaging niet. Of dat later dit jaar nog komt, is de vraag. De Fed verwacht dit nu niet. Maar dat kan snel veranderen als de economische omstandigheden veranderen.

Tussen de regels door lijkt de Fed in de begeleidende toespraak te hinten op de mogelijkheid van een nieuw opkoopprogramma (QE) en verdere renteverlagingen als de economische omstandigheden daarom vragen.

De Fed heeft nog nooit een recessie aangekondigd, en dat zullen ze ook nu niet doen. Ze zullen altijd uitstralen dat alles onder controle is, dat er geen reden is voor paniek. Ook al hebben ze eigenlijk weinig monetaire instrumenten meer achter de hand, en doemt aan de horizon daadwerkelijk een recessie.

Vooralsnog lijkt de markt niet heel sterk te reageren. Goud, zilver een aandelen dalen iets, de dollar stijgt iets. Bitcoin is onbewogen. We zullen de komende weken zien of de beslissing van de Fed voldoende was om het tij te keren.

De verdeeldheid, de politieke spelletjes, de vage taal en de extreme monetaire ingrepen. Stuk voor stuk tonen ze aan waarom Bitcoin uniek is. Geen baas, geen politiek en het monetaire beleid ligt onveranderbaar vast in de broncode!

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.