Frankrijk probeert Facebook-munt Libra te blokkeren

De Franse minister van financiën spreekt zich uit tegen Libra, de nieuwe munt die onder leiding van Facebook ontwikkeld wordt. Hij pleit voor een eigen Europese digitale munt. Goed nieuws voor bitcoin?

BedrijfslevenBitcoin

Frankrijk probeert Facebook-munt Libra te blokkeren
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Afgelopen donderdag sprak Bruno Le Maire, de France minister van financiën, op een conferentie van de OESO in Parijs. Hij stelde dat Libra de soevereiniteit van overheden in gevaar brengt.

Al deze zorgen over Libra zijn serieus. Dus wil ik dit luid en duidelijk zeggen: in deze omstandigheden kunnen we niet toestaan dat Libra op Europese bodem ontwikkeld wordt.

Al sinds de onthulling van de nieuwe munt is Le Maire een uitgesproken tegenstander, en erg kritisch in z'n uitspraken. In juni zei hij dat het uitgesloten is dat Libra een soevereine valuta wordt: "It can’t and it must not happen."

Le Maire stelde donderdag dat hij al met ECB kopstukken Draghi en Lagarde heeft gesproken over een Europese digitale munt.

De Libra Association stelde vrijdag in een reactie naar CoinDesk dat dit aantoont hoe belangrijk het is dat ze blijven samenwerken met regelgevers en overheden. Ze zien in de uitspraken van Le Maire blijkbaar geen reden om te stoppen.

Net als de hoorzittingen over Libra in de Verenigde Staten is dit goed voor bitcoin. Bij bitcoin is niemand de baas, is er niemand voor de rechter te slepen en aan niemand een vergunning te verlenen:

“Stel de Verenigde Staten beslist dat we geen Bitcoin meer willen”, vertelt Crapo. “Ik zeg niet dat we dat gaan doen, maar áls we het beslissen, en het en andere cryptovaluta proberen te verbieden, ben ik er van overtuigd dat we daarin niet succesvol zouden zijn. Het is globale technologie, globale innovatie.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.