Krijgt crypto te maken met het Apple-effect?

Apple laat zelden iets los over cryptovaluta. Maar donderdag sprak Apple-bestuurder Jennifer Bailey over de ‘interessante potentie’ ervan in gesprek met CNN Business. Krijgt crypto te maken met het Apple-effect?

Bedrijfsleven

Krijgt crypto te maken met het Apple-effect?
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Van Apple Pay naar cryptovaluta

CNN heeft een nieuwe serie waarin ze live met een interessante gast in gesprek gaan: The Table. Donderdag was Bailey te gast. Zij is vice president van Apple Pay, het product waar primair over is gesproken. Maar ook cryptovaluta als fenomeen kwam langs, en dat leverde een zeldzame uitspraak vanuit Apple op over deze nieuwe asset class.

“We houden cryptovaluta in de gaten”, vertelt Bailey. “We vinden het interessant. We denken dat het een interessante potentie heeft op de lange termijn.”

Het zijn woorden die feitelijk weinig doorslaggevend zijn. Het laat ruimte over om over een paar maanden met een spetterend ‘nieuw’ product te komen, maar ook om later het contact met cryptovaluta volledig te verbreken. Toch wordt er (onterecht) van alles op gebaseerd, tot een kop als ‘Apple denkt na over eigen cryptomunt’ aan toe.

Dit soort speculatie is gebaseerd op recent genomen stappen door concurrenten van Apple. Denk aan Facebook die een poging doet Libra gelanceerd te krijgen. Of Square, de betalingsverwerker die zich expliciet uitspreekt vóór het gebruik van cryptovaluta en zelfs een team van Bitcoin-ontwikkelaars sponsort.

“Het zou een enorme boost geven aan de cryptomarkt als Apple deze weg zou vervolgen”, vertelt Dan Ives, analist bij Wedbush Securities. “Een beweging naar cryptovaluta zou passen bij de strategie van Apple.” Ives doelt daarmee op nieuwe pogingen om geld te verdienen aan klanten, waar de introductie van Apple Pay onderdeel van is.

Het Apple-effect

We kunnen er lang of kort over nadenken, maar feitelijk is nog volstrekt onbekend wat Apple in gedachte heeft bij cryptovaluta, laat staan het gebruik ervan. De woorden van Bailey hebben een positieve connotatie, dus we kunnen (voor het gemak) aannemen dat de interesse erin leidt tot concrete bemoeienis van Apple met de cryptomarkt. Hoe zou dat eruit zien?

Apple komt zelden met een nieuwe productcategorie. Waar het bedrijf goed in is, is het herontwerpen van bestaande producten. Met een combinatie van mooi (product)design, eenvoudig te gebruiken interfaces, en sublieme onboarding bereikt Apple winsten waar de meeste concurrenten slechts van dromen. Voor de beeldvorming: de waarde van Apple is op dit moment vijf keer hoger dan de totale marktkapitalisatie van Bitcoin ($188 miljard).

Het is het Apple-effect: bestaande concepten worden omgetoverd naar producten die mensen willen gebruiken. Cryptovaluta zó sexy maken dat men het niet meer links kan laten liggen.

Enfin, je begrijpt dat we hier aan het speculeren zijn, en dat de aannames zich inmiddels zodanig hebben opgestapeld dat we eerder spreken over een droomwereld dan over realiteit. Er zijn wat aanwijzingen, zoals de introductie van CryptoKit en het Bitcoin-symbool in iOS 13, Apple-vacatures gericht op cryptocurrency developers, en daar kunnen we nu de uitspraak van Bailey aan toevoegen. Maar van het Apple-effect is nog lang geen sprake.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.