Bitcoin QR-code nodig? Niet Googelen, want je wordt belazerd

Een QR-code is een handige manier om arbitraire gegevens met een ander te delen. Bijvoorbeeld het adres van je Bitcoin-wallet. Makkelijk, maar let op hoe je die QR-code genereert. Voor je het weet, ben je belazerd.

VeiligheidBitcoin

Bitcoin QR-code nodig? Niet Googelen, want je wordt belazerd
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Als je op Google zoekt naar een ‘Bitcoin QR generator’ en je gebruikt één van de vijf topresultaten, loop je het risico opgelicht te worden. De meeste websites genereren wel een QR-code voor je, maar niet met de door jou ingevoerde gegevens. De oplichting is eenvoudig: laat de gebruiker zijn adres invoeren, en geef een QR-code terug die een ander adres bevat.

Het is de achilleshiel van de QR-code. Het is een handige manier om gegevens te delen, maar welke gegevens worden gedeeld is voor de meeste gebruikers niet te achterhalen. Een zwakke plek die makkelijk uit te buiten is. Denk aan het vervangen van QR-codes in foto’s, of een sticker van een nepcode over het origineel heen.

Afijn. Heb je een QR-code nodig en moet je ’m zelf fabriceren? Ga niet Googelen, maar gebruik een block explorer, wallet, of een dienst waar je vertrouwen in hebt. Verifieer het resultaat door zelf de QR-code te scannen. Tenslotte kan het handig zijn om een browserextensie te gebruiken die je waarschuwt tegen malafide (crypto)websites.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.