SEC: boete van 10 miljoen dollar voor niet-geregistreerde ICO

De Amerikaanse SEC heeft een regeling getroffen met Bitqyck. Het draaien van een niet-geregistreerde exchange en het ophalen van geld middels een ICO komt het bedrijf duur te staan: een boete van 10 miljoen dollar.

Regelgeving

SEC: boete van 10 miljoen dollar voor niet-geregistreerde ICO
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Het bedrijf heeft twee tokens uitgegeven, Bitqy en BitqyM. Volgens de SEC (persbericht) is een exchange opgetuigd om één daarvan verhandelbaar te stellen. Er zijn twee andere exchanges waar Bitqy (BQ) verhandelbaar is, maar het volume is nagenoeg opgedroogd (2 dollar in de afgelopen 24 uur). De prijs is sinds het hoogtepunt van 6 dollarcent gezakt naar het huidige $0,000042.

Volgens de SEC moest de ICO geregistreerd worden, omdat er effecten (securities) werden aangeboden. “Ieder Bitqy-token geef recht op een deel van de Bitqyck-aandelen”, zou ten tijde van de ICO zijn verteld. Omdat het om een security token gaat, moet ook de exchange waarop het verhandelbaar is geregistreerd zijn.

“Wat ons betreft hebben de gedaagden geprofiteerd van de gretigheid van investeerders”, stelt David Peavler, directeur bij de SEC. “Er zijn op frauduleuze wijze miljoenen dollars opgehaald, onder andere door te liegen over de aard van het bedrijf.”

Die opgehaalde 10 miljoen gaat overigens niet (zomaar) naar de gedupeerden. Het terughalen van geïnvesteerd geld kost onnodig veel moeite en verloopt doorgaans via de rechtbank.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.