Gouverneur Britse centrale bank vindt dollar te dominant en pleit voor alternatief

Mark Carney, de scheidend gouverneur van de Britse centrale bank, doet een oproep om een einde te maken aan de dominante positie van de Amerikaanse dollar. Internationaal zijn we er te afhankelijk van. Carney noemt ook een alternatief.

Markt

Gouverneur Britse centrale bank vindt dollar te dominant en pleit voor alternatief
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Dominantie is een risico

Carney was onlangs te horen (PDF) tijdens een lunch in Jackson Hole in de Amerikaanse staat Wyoming, waar een jaarlijkse conferentie van centrale bankiers wordt gehouden. Hij stelt dat de dominantie van de dollar in het internationale financiële systeem bestaande risico’s vergroot. Denk aan (veel te) lage rentes, en zwakke economische groei.

Volgens Carney zijn opkomende markten nu voor 60% van de financiële activiteiten in de wereld verantwoordelijk, een toename van 15% sinds de financiële crisis. Maar toch wordt de dollar nog voor meer dan de helft van internationale transacties gebruikt.

Nieuwe wereldmunt

Om de dollar-afhankelijkheid een halt toe te roepen, spoort Carney zijn collega’s aan om met een eigen reservemunt te komen. Hij noemt het een “samengestelde hegemoniale munt”. Een munt die stoelt op de invloed van een groot aantal lidstaten met overwicht op de internationale markt.

In essentie vraagt Carney zijn collega’s om in beweging te komen. Hij noemt een “multipolaire wereldeconomie” een betere oplossing dan afwachten op het moment dat de Chinese renminbi zich opdringt als vervanger van de Amerikaanse munt. Niet omdat het een Chinese munt betreft, maar omdat hij een fundamenteel ander reservesysteem voor zich ziet dan nu het geval is.

Cryptovaluta?

In de media wordt her en der gesteld dat Carney oppert een cryptomunt te introduceren. Daar is geen sprake van. De woorden ‘crypto’ en ‘cryptocurrency’ komen überhaupt niet voor in zijn speech.

Wel spreekt hij over nieuwe technologieën die de infrastructuur voor betalingen kunnen verbeteren. In die context noemt hij Libra als ‘high profile’-voorbeeld, zonder over alle bezwaren rondom Facebook’s munt te stappen. Het gaat Carney niet om de munt opzich. Die dient enkel als illustratie bij de door Carney beschreven ‘Synthetic Hegemonic Currency’, een munt die net als Libra samengesteld zou zijn uit verschillende valuta.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.