‘Marktdominantie Bitcoin in werkelijkheid ruim boven de 90%’

De afgelopen twee jaar verdubbelde Bitcoin’s marktdominantie (nu 68,81%). Volgens Arcane Research ligt het percentage nog veel hoger: ruim boven de 90%. En daarom heeft “Bitcoin de beste papieren om het geld van het internet te worden”.

MarktBitcoin

‘Marktdominantie Bitcoin in werkelijkheid ruim boven de 90%’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Dominantie verdubbeld

De ‘dominantie’ van Bitcoin staat doorgaans voor het deel van de totale marktkapitalisatie van de cryptomarkt dat in handen is van Bitcoin. In de regel wordt daarvoor verwezen naar het percentage dat op CoinMarketCap wordt genoemd. Dat verdubbelde van 33% op 8 januari 2018 naar bijna 70% op 10 augustus 2019.

Betekenisloos cijfer

Volgens Bendik Norheim Schei, analist bij Arcane Research, is marktdominantie zonder liquiditeit in ogenschouw te nemen een betekenisloos cijfer. “Iemand kan een nieuwe valuta in het leven roepen, daarvan 1 miljard munten in omloop brengen, en er één van verkopen voor drie dollar”, vertelt Schei. “De marktkapitalisatie is daarmee in één keer drie miljard dollar hoger geworden, en de nieuwe munt heeft direct een marktdominatie van 1%.”

Het probleem is dat volume niet wordt meegewogen in de berekening. “Je kunt van die nieuwe munt wellicht 1 exemplaar verkopen voor drie dollar. Maar wat als je er 1 miljoen verkoopt?”, geeft Schei als voorbeeld. Afhankelijk van de vraag ernaar zou de prijs flink zakken (als je de munten al verkocht krijgt).

Bitcoin heeft de beste papieren

Schei’s team heeft een poging gedaan om de marktdominantie te berekenen en daarbij rekening te houden met het volume dat een asset genereert: de ‘volume-weighted market capitalization’. Door dat te doen, schiet Bitcoin’s aandeel in het geheel omhoog tot ruim boven de 90%.

Volgens de onderzoekers is het bijzonder moeilijk om projecten met elkaar te vergelijken die gericht zijn op verschillende niches. “Je zou kunnen stellen dat het meten van marktdominantie ten onrechte impliceert dat complementaire oplossingen met elkaar concurreren”, lichten de onderzoekers toe.

Toch is wat de onderzoekers betreft Bitcoin’s kracht ongeëvenaard. “De geschiedenis laat zien dat een sterk netwerkeffect specialisatie overtroeft. Nergens zijn netwerkeffecten sterker dan bij geld, een domein waarin liquiditeit zeer belangrijk is”, schrijft Schei. “Iedere dag dat Bitcoin voor loopt op de rest, wordt het onwaarschijnlijker dat een andere cryptovaluta kan concurreren als geld.”

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.