Curator Cryptopia legt uit waarom het zo lang duurt voordat klanten hun geld terughebben

Voor gedupeerden van de Cryptopia-hack eerder dit jaar heeft de curator goed en slecht nieuws. Alle klantgegevens zijn veiliggesteld, maar het gaat nog even duren voordat voormalige klanten (en deel van hun) geld terugzien.

ExchangeCryptopia

Curator Cryptopia legt uit waarom het zo lang duurt voordat klanten hun geld terughebben
0%
Bert Slagter
Door Bert Slagter

Begin januari kwam het nieuws naar buiten: Cryptopia, de exchange die bekend stond als altcoin-paradijs, is ten prooi gevallen aan hackers. Maanden later bleek de situatie onhoudbaar. De boel moet worden geliquideerd – Cryptopia stopt definitief.

Klantgegevens in bezit

De curator wil graag dat klanten hun crypto terugkrijgen. Uitdaging nummer één: alle data over gebruikers veiligstellen. Dat moest vanwege de vestigingsplaats van de webhoster via een New Yorkse faillissementsrechtbank. Het goede nieuws: het is gelukt. Alle data is bij de curator terechtgekomen, en wordt op een ‘veilige onhackbare plek’ in bewaring genomen.

Wie bezit wat?

Dan de hamvraag: waar heeft iedere klant recht op? Het uitzoekwerk dat hieraan gerelateerd is gaat veel tijd kosten. Cryptopia maakte gebruik van een ‘pooled wallet’ – één wallet (per asset) die het geld van alle klanten bevat. Dat betekent dat de curator voor alle 900.000 klanten de balans moet opmaken door miljoenen transacties na te lopen.

Van de assets die bij de hack betrokken zijn geweest, is nog niets teruggevonden. “Een complexe situatie waarbij we de hulp van derde partijen nodig hebben”, meldt de curator. Kleine kans dat daar nog wat van teruggevonden wordt, maar het is nog niet uitgesloten.

Het vervolg

Hoewel het verrekeningsproces (nu) soepel verloopt, laat de curator doorschemeren dat het nog veel tijd gaat kosten. Bovendien is nog onduidelijk of en hoe bezit van klanten teruggegeven kan worden. “Daar hebben we nog sturing voor nodig van de Nieuw-Zeelandse rechtbank”, schrijft de curator. Zo zijn er nog vragen als:

  • Wat is de rechtstoestand van cryptovaluta?
  • Hoe zit de relatie tussen Cryptopia en haar klanten juridisch in elkaar?
  • Hoe kunnen cryptovaluta teruggestuurd worden aan klanten?

Hoewel de curator klanten wel schadeloos wíl stellen, heeft hij zich te houden aan de lokale wetten en regels. Op z’n minst zijn er KYC- en AML-processen van toepassing op de hele procedure, ook voor klanten die zich al bij Cryptopia geverifieerd hadden. Maar voordat de curator op het punt is om KYC-gegevens uit te vragen, is er nog een lange weg te gaan.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Bert Slagter

Bert Slagter

Medeoprichter van LekkerCryptisch. Achtergrond in informatica en natuurkunde. Bouwt mooie software, teams en bedrijven. Student van geopolitiek, macro-economie, complexe systemen en waarschijnlijkheid. Op zoek naar het signaal in de ruis.