‘Probeert Tether alle wereldmachten kwaad te maken?’
Tether gaat volgens Bitfinex-aandeelhouder Zhao Dong binnenkort een nieuwe stablecoin lanceren, ditmaal gekoppeld aan de Chinese yuan. Een onbegrijpelijke actie, blijkt uit diverse reacties: ‘Probeert Tether alle wereldmachten kwaad te maken?’
Tether lanceert CNHT
Het nieuws kwam naar buiten via ChainNews. In het bericht wordt gesteld dat Dong “bevestigd heeft dat Tether in de nabije toekomst CNHT gaat uitgeven”. Aan berichtgeving erover is ook door Dong zelf op Twitter gerefereerd. Dong’s eigen op cryptovaluta gebaseerde dienstverlening, RenrenBit, gaat gebruikmaken van de nieuwe munt.
Wanneer de nieuwe stablecoin precies gelanceerd wordt, is onbekend. Volgens Dong “volgt de lancering zeer binnenkort, waarschijnlijk binnen enkele weken”. Hij verwacht dat eraan gerelateerde geldreserves bij een Belgische bank worden gestald.
Onbegrijpelijke actie
China-expert Dovey Wan begrijpt weinig van deze actie van Tether. “Ik zie weinig vraag naar CNHT. Lokale Chinezen blijven gewoon van USDT gebruikmaken met CNY”, meldt ze op Twitter. Bovendien loopt Tether een wezenlijk risico om “de Chinese toezichthouder kwaad te maken”.
Wan is bang dat deze stap juist negatief uitpakt voor alle Chinese cryptohandelaars. Volgens Wan is de yuan het terrein van de Chinese centrale bank (de PBOC), en aan die autoriteit zou niemand moeten willen tornen. “Dit kan op PBOC’s zenuwen werken, en dat is slecht nieuws”, aldus Wan. Reacties op haar berichtgeving op Weibo liegen er niet om: “Is dit niet een ‘suicide mission’ nu PBOC bezig is met een eigen digitale versie van de RMB?”
Het sentiment in de Chinese crypto-community wordt wellicht het best samengevat door deze tweet: “proberen ze [Tether] alle grote machten kwaad te maken?” Het ligt voor de hand dat het kwaad maken van toezichthouders niet een doel opzich is, maar met een al lopende strijd tussen de New Yorkse rechtbank en Tether is de strekking van het sentiment begrijpelijk.
Iedereen heeft een mening
Onder de noemer Opinie
schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm.
We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om
te delen, duiden en ondertitelen.