Ethereum worstelt met schaalbaarheid: ‘blockchain is bijna vol’

Blockchains worstelen met de strijd tussen schaalbaarheid, veiligheid, en decentralisatie. Met Ethereum 2.0 wordt in die context een nieuw beleid ingezet, maar in de tussentijd blijft het lastig. ‘De blockchain is bijna vol’, waarschuwt Vitalik.

Ethereum

Ethereum worstelt met schaalbaarheid: ‘blockchain is bijna vol’
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Trilemma

De wisselwerking tussen schaalbaarheid, veiligheid, en de mate van decentraliteit wordt ookwel de blockchain trilemma genoemd. Een zuiver trilemma is een toestand waarin een keuze moet worden gemaakt uit drie gunstige opties waarvan er op één moment maar twee mogelijk zijn.

De perfecte blockchain is zo ontworpen dat alledrie de grootheden maximaal tot uiting komen. Maar dat is in de praktijk erg lastig om te bereiken. Dat neemt niet weg dat er allerlei pogingen worden gedaan. Bijvoorbeeld door nieuwe vormen van consensus te introduceren (waaronder de Proof of Stake-varianten), te experimenteren met sharding en sidechains, of de blockgrootte te verhogen.

‘Ethereum bijna vol’

Er wordt al lange tijd gewerkt aan de opvolger van Ethereum. Daarover lees je meer in dit artikel. In de tussentijd moeten bedrijven en andere deelnemers het met het huidige netwerk doen. En die staat volgens Vitalik Buterin op barsten: “Schaalbaarheid is een enorme bottleneck, omdat Ethereum’s blockchain bijna vol is.”

Wat Buterin precies bedoelt is onduidelijk, maar ons vermoeden is dat hij bedoelt dat de blocks nagenoeg vol zitten. Het effect daarvan is dat het gebruik van Ethereum steeds duurder wordt. “Als je een grote organisatie bent, is de redenering: ‘als we van Ethereum gebruik gaan maken, wordt het nóg voller, én moeten we met iedereen de strijd aan gaan voor ruimte voor onze transacties”, vertelt Buterin. “Het is al duur, en dan wordt het nog een veelvoud duurder door ons.”

Veiligheid versus schaalbaarheid

Voor de goede orde: het is dus niet zo dat Ethereum op het punt staat om ermee op te houden. De blockchain draait gewoon door, alleen het gebruik ervan wordt (flink) duurder, zouden veel meer toepassingen erop gebaseerd worden.

“Het grootste probleem met de huidige blockchain is het idee dat alle computers alle transacties moeten verifiëren”, vertelt Buterin verder. “Als we kunnen transitioneren naar een netwerk waarin iedere computer gemiddeld slechts een klein deel van de transacties hoeft te verifiëren, kan het veel beter gaan.”

Hij verwijst daarbij naar de ontwikkelingen aan Ethereum 2.0. In die context worden zogeheten shard chains als oplossing gezien voor het huidige schaalbaarheidsprobleem. “Gaat dat dan niet ten koste van veiligheid?”, wordt aan Buterin gevraagd. “Ja, we doen wat dat betreft een opoffering, maar redelijk beperkt”, antwoordt hij.

En dat brengt ons terug bij de befaamde blockchain trilemma.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.