Zwaar weer houdt aan

Rechter beslist dat staat New York rechtsmacht heeft over Bitfinex

De motie van iFinex om de New Yorkse zaak tegen Bitfinex en Tether niet-ontvankelijk te laten verklaren is door de rechter verworpen. De zaak gaat door en de gedaagden moeten documenten overhandigen over de veronderstelde fraude.

Veiligheid

Rechter beslist dat staat New York rechtsmacht heeft over Bitfinex
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Proces vertraagd, niet gestopt

Een tegenslag voor iFinex, het moederbedrijf van Bitfinex en Tether. De ingediende motie om de zaak tegen beide bedrijven in het geheel te voorkomen is van tafel geveegd (PDF). Het enige dat het ermee bereikt heeft is vertraging van het proces.

In de loop van mei werd het gerechtelijke bevel tegen Bitfinex en Tether nog versoepeld. Het was volgens rechter Joel Cohen niet nodig om de bedrijven alle beweegruimte te ontnemen. “Dit is zeker een nederlaag voor Bitfinex, gegeven het feit dat ze de uitspraak in mei als overwinning zagen”, aldus Olta Andoni, baas van Ziliak Law.

Overhandigen bewijsmateriaal

De uitspraak van vandaag heeft twee belangrijke betekenissen. Allereerst is hiermee vastgesteld dat de staat New York rechtsmacht heeft over beide bedrijven. Zonder die macht zou procederen tegen de bedrijven uitgesloten zijn. Daarnaast moet iFinex zich nu volledig schikken naar de eerdere uitspraak, en al het bewijsmateriaal leveren waar om gevraagd is.

De aantijgingen tegen Bitfinex en Tether leunen op de Martin Act. Dat is een wet die feitelijk het New Yorkse Openbaar Ministerie de opdracht geeft om fraude met securities (effecten) op te sporen en te vervolgen. Het OM vermoedt dat Bitfinex en Tether elkaar op onrechtmatige wijze van geld verschaffen, bijvoorbeeld via de reserves van Tether.

Tot dusver heeft het proces iFinex zo’n $500.000 gekost. In een brief noemt iFinex verder dat het bedrijf 60 advocaten aan het werk heeft gezet om te kunnen voldoen aan de opdracht van de rechtbank.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Dit artikel heeft deze tags

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.