Voor ieder land een eigen stablecoin: Binance kondigt ‘Venus’ aan

Met Libra doet Facebook een poging om één universeel betaalmiddel aan de man te krijgen. Binance gooit het over een andere boeg en doet een oproep aan overheden wereldwijd: lanceer je eigen stablecoin!

ExchangeBinance

Voor ieder land een eigen stablecoin: Binance kondigt ‘Venus’ aan
0%
Peter Slagter
Door Peter Slagter

Binance komt met het ene intiatief na het andere. Het meest recente project heet ‘Venus’. Onder die noemer valt een grootse blockchainonderneming, met als doel om overheden wereldwijd zover te krijgen een eigen stablecoin uit te geven.

Dat Binance bezig is met stablecoins is al even bekend. Binance GBP, een munt gebaseerd op de Engelse pond, is inmiddels gelanceerd. Het is een showcase voor wat er mogelijk is met Binance Chain, wat Binance betreft de thuishaven voor nog veel meer stablecoins.

Waarom al die stablecoins nodig zijn, wordt uit de aankondiging niet duidelijk. Ontwikkelingslanden kunnen er volgens Binance mee “in hun kracht gezet worden”, maar solide onderbouwing daarvan ontbreekt.

Een mogelijke drijfveer is het verbeteren van zogeheten ‘onramps’. Door het makkelijk te maken om lokale valuta om te zetten in een stablecoin, is de drempel om die munten vervolgens uit te geven op Binance lager geworden. Dat zou weer een impuls kunnen geven aan de eigen portemonnee van Binance.

Hoe dan ook – volgens CEO Changpeng Zhao is het in ieder geval niet te doen om ‘world domination’.

Iedereen heeft een mening

Onder de noemer Opinie schrijven we regelmatig over een spraakmakende podcast, video of tweetstorm. We zijn het niet noodzakelijkerwijs eens met de spreker of schrijver, maar vinden het interessant genoeg om te delen, duiden en ondertitelen.

Over de auteur

Peter Slagter

Peter Slagter

Hoofdredacteur en medeoprichter van LekkerCryptisch. Voorliefde voor techniek en economie, met in het bijzonder de overlap tussen die twee. Vind het leuk om complexe onderwerpen toegankelijk te maken voor een breed publiek.